Založte si vlastní zahrádku. Bylinnou!


Pokud patříte mezi ty šťastné majitelky domečku se zahrádkou nebo vlastníte-li pouze zahradu, zauvažujte o změně. Co takhle založit si vlastní bylinnou zahrádku.

Sázím, sázíš, sázíme

Pokud bylinkám vyčleníte svůj vlastní záhon, budou Vám neskonale vděčné. Většina z nich je opravdu nenáročná na pěstování a snesnou i „hrubší“ zacházení. U většiny z nich však platí, čím více sluníčka, tím lépe pro ně. Jsou na pohled hezčí, aromatičtější a chuťově výraznější. Pozor si dávejte na skladbu při jejich sázení. Nádherně vzrostlá levandule by neměla být vedle drobné majoránky, na kterou by se nedostalo téměř žádné sluníčko.
Bylinky si můžete koupit buď jako vzrostlé sazenice, nebo si je vypěstovat od semínek. Pokud zvolíte variantu od semínka, práce s nimi bude sice zdlouhavější, ale radost z nich o to větší.

A jaké druhy?

Vybrat si můžete z tolika bylinek, že se Vám o tom ani nezdálo. Zasadit si můžete bylinky, bez kterých se v kuchyni neobejdete, jako například pažitku, libeček, kopr, tymián, kudrnovou petržilku, majoránku nebo bazalku. Užitek Vám zajisté přinese i fenykl, vavřín, měsíček lékařský, dobromysl, šalvěj a mnoho dalších. Dobré Mochito se bez spousty lístků čerstvé máty neobejde, že?

Dekorativní zátiší

Bylinky nemusíte pěstovat jen na samostatném záhonu. Pokud chcete oživit svoji skalku, levandulí nebo mateřídouškou rozhodně nic nezkazíte, ba naopak. Vaše oko jen zaplesá nad záplavou fialové barvy a Vaše čichové buňky zase nad příjemnou vůní.

Jak na úrodu?

Bylinky sklízejte vždy za slunného a teplého počasí. Otrháním vnějších lístků podpoříte růst nových. Pokud celou úrodu nespotřebujete hned, můžete si bylinky usušit. Nejlépe se Vám usuší ve svazku, který necháte zavěšený na dobře odvětrávaném, tmavém a suchém místě. Z bylinek do kuchyně si můžete vytvořit i mix a zamrazit si je. Nejlepší však je, všechny bylinky používat čerstvé.

Zazimování

Většina bylinek je víceletých, aby nám však dělaly radost i v dalším roce, musíme je správně zazimovat. Ještě před příchodem prvních mrazíků je zakryjte mulčovací kůrou. U rostlin pocházejících ze slunného Středomoří jako bazalka nebo oregano je přezimování nejisté, raději počítejte s novým jarním výsevem.

Pokud vlastníte pouze pár centimetrů čtverečních na okenním parapetu v kuchyni i tam si můžete tu svoji „mini zahrádku“ založit. Stačí si jen vybrat hezké květináče, nakoupit zeminu, sazenice a můžete začít. Výhoda pěstování v květináči je jasná. Bylinky máte čerstvé po celý rok.

Štítky: , ,

Přidejte komentář