Houbařská sezóna začíná


S nevydařeným a vlhkým létem toho uděláme málo. Než zoufat nad tím, co stejně nezměníme zkusme se na všechno podívat z té lepší stránky. Všechno nahrává do karet houbařské sezóně, která je a ještě bude mimořádně úspěšná. Takže vytáhněte ze skříně tepláky, oprané bundy, holinky a vzhůru do lesa!

Na úvod pár rad jak se vrátit s dobrým úlovkem a u toho se neotrávit.

Jako první by jste se měli před samotnou výpravou dobře nastříkat repelentem. Kromě hub by jste si domů mohli přinést i nemilá zvířátka.

Úlovky rozhodně nenoste v igelitové tašce, ale vezměte si do lesa starý dobrý proutěný košík a k němu ostrý nožík (nejlépe zavírací) na očištění hub.

V lese nehulákejte a chovejte se ekologicky ( žádné poházené papírky).

Houby v žádném případě nesbírejte u silnice.

Sbírejte jen to co dobře znáte. Vypravit se do lesa s atlasem hub může být sice poznávací zážitek, ale úlovky co dobře neznáte tam raději nechte.

Houby řežte těsně nad zemí a zbytky zahrňte trsem trávy.

Houby ukládejte do košíku už pěkně očištěné.

Mokré, červivé a staré houby nechte raději v lese.

Houby nikdy nemyjte, jen je před použitím důkladně očistěte a nakrájejte.

 

To jen pro malé osvěžení na úvod. Hold opakování je matka moudrosti. Když si domů přinesete pěkně plný košík hub, očistíte je, tak pak nastává zásadní otázka: Co s nimi? Jasně dobrá smaženice s křupavým čerstvým chlebem zapitá dobře vychlazeným pivem je klasika. Ale všechen úlovek tím rozhodně nespotřebujete.

 

Co takhle zkusit vyloženě vynikají Hubník, který se ujímá v domácnostech stejně rychle jako klasická smaženice? Připravte si dva hrnky nakrájených hub, polévkovou lžíci másla, jednu velkou cibuli, dvě vejce, dva rohlíky, mléko, půl hrnku dětské krupičky, čtvrt kila měkkého salámu, sůl, pepř, kmín a česnek.

Houby zalijte vodou a čtvrt hodiny povařte. Mezi tím si pokrájejte rohlíky, namočte je v mléce a nechte 5 minut odležet. Nakrájejte salám s cibulí na kostičky a osmahněte na rozpuštěném másle. Slijte povařené houby a vývar si uschovejte. Do misky s namočenými rohlíky přidejte vejce a ochuťte solí, pepřem, kmínem a stroužky česneku. Smíchejte s houbami a přidávejte postupně dětskou krupičku. Pomalu vlévejte vývar z hub. Konzistence je podobná jak na bramborák. Potom těsto vlijte do formy a upečte.

 

Kdo miluje rybí matesy, může svým chuťovým pohárkům dopřát ty houbové. S výslednou chutí budete mile překvapeni. Budete potřebovat kilo hub (nejlépe pevných hřibů), pět cibulí, 20 kuliček nového koření a černého pepře, 7 listů bobkového listu, 5 čajových lžiček soli a dvě deci oleje.

Očištěné houby nakrájíme na větší kousky (lepší jsou hlavy než nohy) a dáme deset minut vařit. Poté houby scedíme, necháme okapat a vychladnout. V misce je smícháme s nakrájenou cibulí a kořením. Uzavřeme do dózy s dobře těsnícím víkem a necháme alespoň dva dny v ledničce. Jíme s chlebem. Vynikající záležitost.

 

Samozřejmě jsou houby skvělým společníkem do guláše, nebo se může udělat pouze houbový guláš bez masa. Přidat houby můžete stejně tak i do karbanátků nebo je vytvořit samotné. Houby jsou skvělé i nakládané v různých kyselých či sladkokyselých nálevek. Takové malé houbičky jsou pak skvělé jako příloha k nakládanému masu. A pokud vaše úlovky o hodně převyšují možnosti úprav, pak je zamrazte a schovejte tak na dobu, kdy o ně bude opravdu nouze.

 

A nezapomeňte houby jsou i skvělým dietním prostředkem, hubne se u nich totiž hned třikrát.

Za prvé, když je sbíráte (pohyb), za druhé když je jíte (malý obsah kalorií), a pak jako čistička střev (nádherně vás pročistí). No neberte to, alespoň do té doby, než na ně stát uvalí „houbovou daň“.

Štítky: , ,

Komentáře k “Houbařská sezóna začíná”(jeden komentář)

  • PAC:

    recepty dobré, návod na houbaření úsměvný. Trochu bych polemizoval nad tím, že se nemají houby mýt. Naopak, je potřeba je pořádně propláchnout, syrové nebo po uvaření,kromě těch, co jdou na sušení. Ty se myjí až před úpravou. Není nic horšího, když koušete do jehličí, listí, drobných slimáků a to nemluvě o hlíně či písku. Důkladné čištění v lese je jasné, ale to není vše.

Přidejte komentář