Jednu točenou, prosím


Pixmac000086150968A je to tady, teploty atakují tropickou třicetistupňovou hodnotu, sluníčko se na nás krásně směje, cítíme se plni energie, krásnější, mladší a hřešíme. A čím jiným v létě zhřešit než točenou zmrzlinou, která se na nás směje z kornoutů.

Má své kouzlo

Točená zmrzlina patří k létu stejně tak jako koupání či opalování. Není to jen vůně a chuť dětství, ale i jakýsi punc bezstarostnosti s cejchem hravého léta. Té kopečkové se zkrátka klasická „točenka“ nevyrovná.

Dálkou vonící

Točená zmrzlina není tuzemská. Její kořeny jsou pevně spjaty se zaoceánskou Amerikou. První točená zmrzlina spatřila světlo světa ve třicátých letech dvacátého stolení. Oproti kelímkovým zmrzlinám, či klackovým nanukům je lehčí, více smetanová a ne tak mrazivě studená.

Točená zmrzlina se připravuje ve speciálním stroji, ze kterého se stáčí přímo do kornoutů a rovnou putuje k „majiteli“. Tajemství stroje na výrobu točené zmrzliny tkví v chlazení. Každá surovina je chlazená odděleně, teprve poté smíchány všechny dohromady. Ve zmrzlině bychom nikdy neměli narazit na krystalky ledu. Točená zmrzlina může mít spoustu nejrůznějších příchutí, i když té klasické vanilkovo-čokoládové se nic nevyrovná. Točenou zmrzlinu si můžete dopřát i „okořeněnou“ ovocným gelem, sypanou čokoládou, barevnými ozdobami či čokoládovou tyčinkou. I kornout si už dnes můžete vybrat podle libosti, kromě měkkého sušenkového si můžete vybrat pevný sladký v různých velikostech. Z těch větších nemusíte zmrzlinu ani lízat, ale pohodlně jíst lžičkou.

Z tekutého krému do kornoutu

Točená zmrzlina se vyrábí v několika krocích. K přípravě točené zmrzliny se používá tekutý krém, který je složený ze smetany, mléka a přírodních surovin. Bohužel, někdy se můžeme setkat s tím, že tyto suroviny jsou nahrazovány levnějšími variantami, jako jsou rostlinné tuky či barviva. Zmrzlina tím tak rapidně ztrácí svoji kvalitu. Stejně tak je to i v případě, kdy se mléko nahrazuje z části vodou. Zmrzlina pak daleko rychleji taje. Zmrzlinové stroje, i přísady výrobců se snaží kontrolovat časté hygienické kontroly. Ne vždy si však můžete být jisti, že u stánku dostanete za své peníze tu nejlepší kvalitu.

Zmrzlina v kuchyni

Kromě kornoutu si zmrzlinu můžete vychutnat i na moučnících co zkusit třeba oblíbené muffiny se zmrzlinou.

Na těsto si připravte po 10 dkg cukru a čokolády, 220 g polohrubé mouky, tři polévkové lžíce kvalitního kakaového prášku, 15 dkg másla, 100 ml mléka, 4 celá vejce, balíček prášku do pečiva a na ovonění půlku vanilkového lusku.

Na náplň budete potřebovat zmrzlinu (natočí vám ji klidně do kelímku), pět lžic rozdrobených sušenek bez polevy, jemně strouhané mandle, lžičku medu, a pokud nebudou jíst muffiny děti tak rum dle chuti.

Do prosáté mouky přidáme prášek do pečiva. Vajíčka, cukr a změklé máslo vyšleháme do pěny. Do pěny postupně přidáváme mouku. V mléce rozmíchané kakao s vyškrabaným vanilkovým luskem rovněž zašleháme do těsta.

Těstem plníme do 2/3 formičky na muffiny, které jsme si vymazali máslem a vysypali moukou. Pečeme přibližně 20 minut, na 180 stupňů.

A teď krém, zmrzlinu smíchejte s rozdrcenými sušenkami, medem, oříšky a rumem. Vychladlým muffinům uřízněte vršky a dejte na ně kopeček zmrzliny. Odříznuté vršky budou sloužit jako čepička na kopečku zmrzliny.

Jinak se originalitě a fantazii meze nekladou. Zmrzlina poslouží jako perfektní základ pro přípravu nejrůznějších ovocných zmrzlinových pohárů, přidat ji můžeme i do ledové kávy či mléčného nápoje.

Přidejte komentář