Aspik?! Slané i sladké pokušení


Lidské chutě jsou opravdu záludné, jednou se nemůžeme zbavit chutě na sladké a v zápětí nás zradí mlsné pohárky přesedláním na slanou (někdy i tučnou) variantu pokrmu. Vyřešit dilema lákavého vzhledu, přijatelného počtu kalorií (tady to berte s rezervou) a slaných či sladkých chutí lze vyřešit poměrně snadno. Udělejte si aspik.

Huspenina, želatina, agar a rosol

Shrneme to jedním slovem a to sice aspik. Samozřejmě, rozdíly mezi nimi jsou, ale princip „ztuhlé rosolovité hmoty“ je u všech stejný. Průhledná hmota, která drží všechny potřebné ingredience při sobě, i tak by se dal aspik více přiblížit.

Je libo slaná variace?

Tak si připravte klasickou českou huspeninu, tedy sulc. Recepty na jeho přípravu se mění region od regionu či vycházejí z tradičního receptáře děděného po několik generací. Základem všech však zůstává: kusy masa, různé druhy kořenové zeleniny a dlouhé pomalé vaření. Co si budeme povídat klasická česká kuchyně má svoje kouzlo.

Pokud toto nepatří zrovna k vašemu „šálku kávy“ a daly byste si spíše něco lehčího zkuste Lahodné aspikové plátky. K vaření si připravte 1 litr silnějšího kuřecího vývaru ( zceděného, čirého vývaru), mletou želatinu, plátky vařených kuřecích prsou, čtyři na jemno pokrájené nakládané mandarinky a pár snítků celerové natě. Plátky želatiny pomalu vmícháme do studeného kuřecího vývaru a za stálého míchání zahřejeme na vyšší teplotu (nesmí se vařit!) a necháme zchladnout. Srnčí hřbet (nebo jiný druh formy) potřeme zlehka olejem (skvělý je olej ve spreji, kterým formu snadno vymažete). Olej používáme proto, aby se ztuhlá želatina snadno vyklopila. Část želatiny vlijeme na dno a pak postupně začneme vkládat kousky kuřecích prsou, snítka celerové natě a kousky nakrájené zavařené mandarinky. Vzniklé „patro“ zalijeme želatinou. Takto vytvoříme asi tři nebo čtyři vrstvy. Aspik necháme řádně ztuhnout v chladu (ideálně přes noc). Aspik poté vyklopíme a krájíme na plátky. Tímto si můžete i jednoduše vytvořit chutný oběd do práce na druhý den.

Je libo sladká variace?

Chytla vás „mlsná“? Je to jasné, chuťové pohárky zkusíte ošálit sladkou příchutí. Ale jak na „potvoru“ doma nemáte ani obyčejnou sladkou piškotu? Připravte si pro takovéto krajní stavy nouze sladkou zásobu do ledničky z ½ litru šťávy z kompotu, dvou sáčků mleté želatiny, z cca 20 dkg pokrájeného zavařeného ovoce a kousků vlašských ořechů. Želatinu důkladně rozpusťte v kompotové šťávě (může být namíchaná z více druhů). Uveďte těsně před bod varu a pak zchlaďte. Malé misky (ideálně na muffiny) vypláchněte studenou vodou a nechte okapat (sladká želatina jde krásně vyklopit). Pak skládejte vrstvy ovocného mixu a želatiny. Nechte do druhého dne ztuhnout a sladká „rezerva“ je hotová.

Agar

Ve světě želatinové nadvlády mě cinkla jedna zvláštnost a to sice agar. Jednoduše řečeno želatina z mořských řas. A to velice zdravá rostlinná želatina. V supermarketu ji sice neseženete, ale v dobře zásobeném obchodě se zdravou výživou jistě ano. I její cena je ve srovnání s tou „obyčejnou“ želatinou o něco vyšší. Agar obsahuje poměrně velké množství železa, na střeva působí blahodárně jemně projímacím i čistícím účinkem. Pro dietáře je skvělou volbou, kvůli svému minimálnímu obsahu kalorií. Jeho barva je jako by mléčná. Často se do něj přidává šťáva z citronu, to kvůli průzračnosti. Příprava agaru je velice jednoduchá. Agar v obchodě koupíte nejčastěji ve formě tyčinek. Tyčinku namočíte do 250 ml ovocné šťávy, zeleninového nebo masového vývaru. Tady záleží na formě pokrmu, který připravujete. Pak postupujete stejně, jako u přípravy klasické želatiny.

Je dobré si pamatovat

Nesnažte se urychlit tuhnutí aspiku. Vyklepete-li málo ztuhlý aspik roztrhne se vám.

Kreativitě se meze nekladou. Do aspiku lze dát téměř vše co lahodí oku a vašemu žaludku.

Nemáte-li formičky přímo na aspik s nepřilnavým povrchem, pamatujte si. Formu na slaný aspik vytíráme lehce olejem, oproti tomu na sladký aspik formu vyplachujeme studenou vodou. Zabráníte tak „roztržení“ aspiku při vyndávání.

Aspik vám vytvoří snadný desert i dobré občerstvení na večer s přáteli.

I trvanlivost je skvělá. Hotový aspik vydrží pět dní v ledničce čerstvý.

Klasická želatina patří k oblíbenému doplňku různých moučníků a zákusků.

Přidejte komentář