Bílé nebo červené víno? Růžové je kompromisem.


2201099990_42e528a85e_nSklenička vína patří k oblíbeným alkoholickým nápojům při setkání i na večírcích. Stejně tak patří sklenka vína k oblíbenému nápoji po náročném dni. Jedna sklenka neublíží, ba naopak. Je to skvělá občasná forma příjemné relaxace a uvolnění mysli.

Bílé nebo…

Mezi konzumenty jsou dva vyhraněné tábory. Jedni pijí pouze víno bílé, druzí víno červené. Vína nekombinují a nemění. Je jen málo „gurmánů“, kteří si dokáží dopřát skleničku správného vína v lahodící a souznící kombinaci s pokrmy. Ke každému pokrmu se totiž hodí svou chutí a vůní víno jiné. Na vinětách najdete doporučení, k jakému pokrmu se právě ta vaše vybraná láhev hodí nejvíce.

Pak je tady ovšem skupina třetí. Nevyznávající ani trpčí chuť bílého a ani těžkost červeného vína. Je to skupina růžová. Vyznávající lásku k vínu rosé, tedy růžovému vínu.

Růžové víno

Zapomeňte na to, že růžové víno je mix bílého s kapkou červeného vína. Růžové víno má svoji tradici i specifický způsob zpracování.

Růžové víno se vyrábí z různých druhů odrůd modrých bobulí. Jeho proces výroby je však poměrně krátký. Modré hrozny se namelou, díky čemuž se uvolní pouze část červeného barviva. Vzniklý mošt se pak odfiltruje od slupek zbylých po hroznech. Dále se růžové víno zpracovává úplně stejně, jako víno bílé. Čímž si zachovává svoji svěžest, ale přesto krásnou barvu.

Růžové víno můžeme koupit ve formě klasické rosé nebo klaret. Typ růžového vína klaret se lisuje z nepodrcených celých hroznů. Vzniklé víno je tak krásně čiré a neobsahuje žádné tříslovinky, jako tomu je u vína růžového rosé.

Z čeho pít růžové víno

Máme speciální sklenky na bílé víno, i na červené víno. Ale z čeho pít to růžové? Růžové víno je lehké, svěží a voňavé. A přesně takový typ sklenice si zaslouží. Při servírování se nedopustíte prohřešku, nalijete-li ho do sklenky na bílé víno. Ta by měla bít čirá, bez zbytečného zdobení.

Růžové víno jako koktail

Možná, že nepatříte k milovníkům vína vůbec. Raději si dopřejete sklenku dobrého koktailu. I růžové víno se může stát hlavní přísadou dobrého „ženského“ koktailu. Muži jistě odpustí, ale toto by pro ně nebylo asi zrovna to „pravé ořechové“ chlapské pití.

Do předem vychlazené sklenice nalijte jeden díl vychlazeného růžového vína a jeden a půl dílu vychlazeného Spritu. Sklenici můžete ozdobit jemným cukrovým rantlem. Koktail získá „švih“ pokud ho naservírujete v pěkné sklenici se širokým hrdlem a vysoké nožce.

Růžové víno ano, ale…

Nebudeme tady polemizovat o kvalitě stáčených vín. A to samé platí i u těch růžových. I u zátkových vín vás však může překvapit několik nemilých „překvapení“.

Může se vám stát, že zátka na lahvi lepí. Bohužel, jste si koupili víno, které bylo opatřeno nekvalitním korkovým uzávěrem. Lepkavost postihne nejen korek a samotnou láhev, ale i víno v láhvi. Takové víno raději nepijte.

Po rozdělání lahve, nalití do sklenky a ochutnání se vám na jazyku uchytí nepříjemná „pachuť“ plísně. Bohužel, tady v tom případě se do lahve dostali škodlivé mikroorganismy. A to buď při samotném zátkování, nebo díky nedokonale těsnícímu korku. Budiž útěchou, že tento problém je nahodilý. Není tak postižen celý ročník výroby, ale jen nahodilý kus. Tady v tomto případě láhev.

Ve vínu byste rozhodně neměli cítit chuť ani vůni navlhlého dřeva. I tyto „závady“ mají jednoho hlavního viníka, tedy korkovou zátku.

Nekvalitní korkovou zátku na první pohled odhalíte už při otvírání lahve. Nekvalitní korková zátka se po zabodnutí vývrtky drolí a láme.

Přidejte komentář