Bramborové delikatesy


Brambory-pixmacBrambory patří k velice oblíbené jak základní potravině, tak příloze v našich kuchyních. Sice se cena brambor letos šplhá značně vysoko, nižší konzumace brambor českých domácností se však nekoná.

Pár tipů do kuchyně

Při vaření brambor a přípravě pokrmů z nich by se vám mohlo hodit pár osvědčených rad a vychytávek.
Brambory rychleji uvaříte, pokud do vody, ve kterých je vaříte, přidáte sůl a lžičku kypřícího prášku.

Brambory nemusíte vařit jen v osolené vodě. Jistě si oblíbíte specifickou chuť brambor, které uvaříte ve vodě, do které jste přidali například petrželovou či celerovou nať nebo libeček. Zvláště vhodné je takovéto „dochucení“ brambor na konci sezóny.

Pokud nemáte rádi škrábání nových brambor, namočte je půl hodiny před tím do studené vody s dvěma polévkovými lžícemi soli. Škrábání pak půjde hezky od ruky.

Brambory ve slupce vám neprasknou, pokud do vody přidáte sůl. Snadněji je oloupe tehdy, schladíte-li je po uvaření studenou vodou a necháte na utěrce oschnout.

Pokud vám zbydou brambory od oběda, stačí je zaprášit hrubou moukou a opéct. Díky mouce získají krásně růžovou krustičku. Pokud je k tomu nakrájíte na menší kousky a přelijete rozšlehaným vajíčkem se solí a pepřem, máte vynikající omeletu k večeři.

Připravujete-li bramborovou kaši, lijte do ní vždy horké mléko i rozpuštěné máslo. Bramborová kaše bude po vyšlehání krásně nadýchaná a nebude lepit.

Z bramborové kaše z předešlého dne můžete vytvořit přidáním mouky, vajíčka a strouhanky křupavé kulaté krokety.

Pokud si chcete doma udělat bramborové chipsy, namočte nejdříve brambory na půl hodiny do studené vody. Smažené brambory tak budou daleko křehčí a křupavější.

Jako hlavní chod

Brambory můžou být i základní surovinou, ze které vytvoříte vynikající oběd za pár chvil a často i za pár korun.

Vyzkoušet můžete vynikající bramborovou roládu.

Na ni si připravte půl kila uvařených a najemno nastrouhaných brambor, 140g hrubé mouky a dětské krupice v poměru 1:1, dvě polévkové lžíce škrobové moučky a jedno vejce. Roládu můžete naplnit podle své chuti a fantazie. Vynikající jsou však do ní masové náplně doplněné špenátem či zelím. Jelikož nejsou brambory nijak kořeněné, je vhodné náplň kořenit trochu pikantněji.

Ze surovin si vypracujeme těsto, konzistencí je hutnější než na bramborové knedlíky. Těsto by mělo být vláčné. Těsto vyválíme do obdélníkového plátu a naplníme připravenou směsí. Plát zavineme do tvaru rolády. Poté roládu zamotáme do potravinové fólie. Ideálně klidně dvakrát až třikrát. Zabráníme tím tak k prosáknutí vody na těsto. Strany fólie pevně zavážeme. Vaříme asi třicet minut ve vroucí vodě.

Jako levná večeře

Brambory se můžou stát i formou náhražky masa. Co si takhle zkusit takové švindl karbanátky, které jsou místo mletého masa vyrobené z obyčejných brambor.

Na karbanátky si připravte: půl kila ve slupce uvařených a najemno nastrouhaných brambor, dvě vejce, 150g měkkého salámu podle chuti, 100g tvrdého sýra, 4 lžíce polohrubé mouky, kmín, pepř, majoránku, stroužek česneku, sůl a strouhanku. Doplnit můžeme o jemně nasekanou petrželovou nať.

K jemně nastrouhaným bramborám přidáme vejce, najemno nakrájený salám, nastrouhaný sýr, mouku a koření. Vše dobře promícháme. Aby se nám z těsta dobře tvořily karbanátky, zahustíme vzniklou směs strouhankou. Mokrýma rukama tvoříme karbanátky, které na závěr ještě obalíme ve strouhance. Smažíme na pánvičce jako klasické karbanátky. Po usmažení necháme vsáknout přebytečný tuk do papírové utěrky. Podáváme se zeleninovou oblohou a čerstvým chlebem.

Přidejte komentář