Bylinky v kuchyni I.


Pixmac000087100964Mít v kuchyni květináče se stále čerstvým přísunem bylinek se stalo hitem dnešní doby. Samozřejmě, stále zelené a především zdravé bylinky jsou velmi cenným obohacením našeho jídelníčku. Oku zase lahodí jejich zelená barva, která naší unavené mysli dává pozitivní impuls. Doplníte-li bylinky keramickými květináči, které se navíc designově hodí do vaší kuchyně, stane se taková „zahrádka“ ozdobou kuchyňského okna.

Bylinky mají velkou variabilitu využití. Dnes se podíváme detailněji na velmi oblíbenou petrželku, bazalku a „ostrou“ kopřivu.

 Petrželka

Petrželka patří ke klasické bylince, bez které si pořádnou poctivou domácí polévku snad ani nedokážeme představit. Přesto, víte, že petrželka s hladkými listy je chuťově daleko výraznější než její kolegyně petrželka kadeřavá? Nakrájená petrželka dokáže pokrm nejen ozdobit, ale dodat mu i velice výrazné aroma a chuť. Petželku v tepelně upravovaných pokrmech nikdy nevařte, jinak ztratí za prvé svěže zelenou barvu a za druhé svoje aroma.

Petrželka se nejvíce hodí do polévek, zeleninových pokrmů a na brambory. Nepostradatelnou ingrediencí je při výrobě domácího bylinkového másla či čerstvé pomazánky. Dobrou společnicí je i v pokrmech z mletého masa, ryb nebo drůbeže.

A jak ji pěstovat?

Petrželka snáší dobře nepříznivé chladné a vlhké počasí. Nejvhodnější je vysévat ji v dubnu, nejpozději v květnu. Pěstujete-li na okenním parapetu, vysévejte ji do většího květináče s vlhkou zeminou. Hlína v květináči vám nesmí vyschnout. Semínka petrželky klíčí cca měsíc, takže se obrňte trpělivostí.

 Bazalka

Bylinka, bez které by jihoevropská kuchyň, nebyla jihoevropskou kuchyní. Pizza, rajčatové omáčky, pesto…to je jen malý výčet pokrmů, které se bez bazalky neobejdou.

Bazalka však nemá jen jednu tvář. Ve světě existuje mnoho druhů bazalek (sivá, mátolistá..). Bazalky se mezi sebou liší rozmanitým složení silic a tím i odlišnou vůní.

Bazalkou si můžete okořenit různé polévky, omáčky, karbanátky, saláty….I česká klasická rajská omáčka získá díky bazalce zvláštní „nádech dálek“.

K dochucení zeleninových salátů nemusíte používat jen lístky bazalky. Bazalku můžete naložit do octa či oleje a získat tím skvělý bazalkový olej či ocet.

Kořenit můžete bazalkou čerstvou (což je nejlepší varianta), ale stejně tak bazalkou sušenou. Sušená bazalka se musí skladovat v dobře uzavřené nádobě, na suchém místě. Jen tak si bazalka uchová své aroma.

A jak pěstovat?

Bazalka je jednoletá bylinka, která může dorůst do téměř půlmetrové výšky. Bazalka se pěstuje ze semínka, které v březnu zasadíme do květináče s dobře humózní půdou (rašelinou). Bazalce svědčí sluníčko. Květináč proto umístěte na světlý a hlavně teplý parapet. Během růstu bazalce odštipujeme vrcholky výhonů a mladé lístky, tím docílíme nádherného košatého vzhledu.

 Kopřiva

S blížícími se velikonocemi nezapomenutelná bylina. Kopřiva v kuchyni má velice všestranné použití. Jako nedílná ingredience nesmí chybět při přípravě velikonoční nádivky. Propláchnuté kopřivy přidáváme do omáček, nádivek, zeleninových i vaječných jídel. Řídíme se tímto pravidlem: 1 lžička kopřiv na 1 porci jídla. Kopřiva dokáže být i skvělou alternativou zeleninového salátu.…Propláchnuté, spařené a pokrájené lístky kopřivy vložíme do misky. Přidáme polévkovou lžíci prolisovaného česneku. Do hrnku si připravíme zálivku z vody, octa, oleje, pepře a soli, kterou přelijeme kopřivu.

Kopřivu za oknem asi pěstovat nebudete, že. Na její sběr vyrazte raději na kraje polí či luk. Nejlepší je kopřivu sbírat na jaře, kdy jsou výhonky ještě mladé a silné.

Přidejte komentář