Bylinky v kuchyni II


koupeno-BylinkyDalší dávka „dochucovadel“ kterými dodáte svojí kuchyni tu správnou tečku je tady. Dneska se podíváme jak správně používat dobromysl, řeřichu a voňavý libeček.

Myslím to s tebou dobře, já Dobromysl

Dobromysl spíše známe pod označením oregano. Aromatické koření, které se používá s oblibou tam, kde majoránka. Oregano je však oproti majoránce výraznější jak v chuti tak vůni a na jazyku může zanechávat až nahořklou příchuť.

Oregano kraluje obzvláště středoevropské kuchyni. Italové přidávají oregano všude tam, kde je maso a oblíbená pizza by se bez oregana taktéž neobešla. Stejně tak byste našli oregano ve španělských či řeckých specialitách.

Dobromysl si s masem velice rozumí. Jak čerstvá, tak sušená dodává skvělou chuť masům jako je skopové či telecí. Perfektní přísada, díky své vůni, je do marinád. Oregano pomáhá i lepší stravitelnosti luštěnin, které jsou pro naše zažívání příliš těžké. Odlehčíte je tak, že do vody, ve které je vaříte, přidáte oregano a kmín. Oregano všeobecně pomáhá našemu trávícímu ústrojí vyrovnat se s těžkými jídly.

Dobromysl se pěstuje velice snadno. Stačí jí slunné, suché stanoviště a bude vám růst jak o závod. Jedna rostlina vám vydrží až sedm let. Začít pěstovat ji můžete od semínka, nebo oddělením rostliny. Velice dobře se jí i daří v truhlíku na okenním parapetu.

Řekni ř jako Řeřicha

Výborná bylinka, která si stále více dobývá srdce Čechů. Řeřicha má pro naše chuťové buňky příjemnou osvěžující chuť, která v pokrmech „přebije“ všechno ostatní koření. Chuťově ji můžeme lehce srovnat s chutí ředkvičky.

Řeřicha se používá pouze v čerstvém stavu. Její nať totiž rychle vadne a k sušení tudíž příliš vhodná není.

S jemně nasekanou řeřichou můžeme tvořit úplná kouzla. Nejvíce si její chuť užijete na čerstvém chlebu s máslem. Stačí ho jenom dochutit najemno posekanou čerstvou řeřichou. Řeřicha si i velice dobře rozumí s různými zeleninovými saláty, stejně tak jako s rýží či luštěninami.

Řeřicha, stejně tak jako oregano, pomáhá správnému trávení. Proto by měla kuchyni vévodit všude tam, kde se podávají tučná, především masitá, jídla. Můžeme s ní lehce posypat upečené maso, nebo jí nasekat na přílohu (na brambory je skvělá).

Pěstovat řeřichu zvládne i naprostý amatér, který nerad čeká na výsledek . Semínka stačí hustě „vysít“ na vlhkou vatu. Během pár dní začnou semínka klíčit a do týdne máte rostlinky vysoké cca 7 centimetrů. Tak a můžete sklízet. Stačí mladé výhonky ostříhat a konzumovat. Skvělá na ni je její nenáročnost. Takovýmto způsobem si můžete zajistit dávku vitaminů po celý rok.

Nezapomenutelně voňavý Libeček

Neznám zahradu, na které by libeček neměl své čestné místo. Jeho aromatická nať a velice výrazná chuť patří ke stálicím české kuchyně. Pořádná domácí bramborová polévka není bez libečku to pravé ořechové. Lístečky z větviček libečku můžeme přidávat do vody, ve které vaříme brambory či jinou zeleninu. S opatrností, kvůli významnému aromatu, přidáváme do zeleninových salátů, bylinkových másel, či různých pomazánek.

Libeček nejvíce vonní čerstvý, pokud větvičky libečku usušíte, voní o poznání méně. Lepší než sušený je zamražený, ale vůni čerstvého stejně nedosáhne.

Úplně vám na zahradě, nebo ve větším květináči na okenním parapetu či balkoně, postačí jedna rostlina. Z libečku totiž vyroste pořádný keř. Začít pěstovat ho můžete od semínka nebo si od známých kus oddělit. Libeček je nenáročný na půdu i světlo. Pokud ho vysadíte, může vám na zahradě růst i dvacet let. Pokud pěstujete libeček v květináči, pamatujte na každoroční přesazení. Bohužel ani v bytech nevydrží stále zelený. Na zimu proto květináč dejte do chladu, aby si „voňavý stromeček“ mohl odpočinout.

Přidejte komentář