Cukroví se nemusí jen péct


Vůně vanilkových rohlíčků provoněla celý byt tím pravým vánočním aroma, linecká kolečka čekají na promazání marmeládou a pudinkové banánky stačí omáčet v čokoládě. Ale co dál?
Cukroví nemusíte jen péct, vyzkoušejte nepečené cukroví, které budete mít v cukuletu hotové.

Na vrcholu žebříčku nepečeného cukroví se jednoznačně „hřejí“ vosí hnízda. Jejich příprava je sice trochu „patlačka“, ale výsledek stojí za to.
SUROVINY: 200g cukru moučka, 100 g másla (samozřejmě lépe pravé, než náhražky), 4 lžíce kakaa, 220g najemno rozdrcených dětských piškotů, celé piškoty a cukr na dozdobení.
Ze všech surovin, kromě celých piškotů, zpracujeme těsto, které plníme do formiček na vosí hnízda. Pokud je doma nemáte, lepší je koupit si ty otvírací. V obchodě je najdete v sadě tří kusů, od úplně nejmenších po větší. Formičku vysypeme cukrem, naplníme těstem, vařečkou uděláme uprostřed dírku a naplníme krémem. Dno úlu vytvoříme z piškoty. Hotovo.
KRÉM: Vosí úly můžeme naplnit různými druhy krémů či likérů. Můžete použít vaječný koňka, salko s pár kapkami amareta nebo rumu. Pro děti jsou vynikají vosí úly plněné nutelou nebo vanilkovým pudinkovým krémem.

Vynikající jsou i rafaelo kuličky, kterým neodolá žádný mlsný jazýček.
SUROVINY: 150g cukru moučky, 200g sušeného mléka, 1 šálek horké vody, 1 balení vanilkových Zlatých oplatek, 80 g másla a balíček spařených mandlí.
Oplatky dejte do igelitového sáčku a pomocí válečku nebo paličky na maso je rozdrolte. Sušenkovou drť dejte do mísy a zalijte horkou vodou. Postupně přidávejte ostatní suroviny a vymíchejte těsto. Než z těstem začnete pracovat, dejte ho na chvíli do ledničky, aby se Vám příliš nelepilo na prsty a práce Vám šla lépe od ruky. Teď už stačí vzít si mandli, zapracovat ji do kuličky a kuličku obalit v kokosu. Kuličky vypadají skvěle v papírových košíčkách, které se prodávají i v různých barevných variantách.

Na vánočním stole se krásně budou vyjímat i dokonalé kopie lískových oříšků.
SUROVINY: 1 balení kupovaných rumových perníčků, ½ balíčku rozinek,100g dětských piškotů, 120g másla, 50g mletých vlašských ořechů, rum a jedno balení bílé čokolády a jedno balení čokolády na vaření.
Alespoň dvě hodiny před přípravou oříšků si namočíme (nebo pokapeme) rozinky do rumu. Perníčky a piškoty si opět pomocí válečku v igelitovém sáčku rozdrtíme, přidáme změklé máslo, rozinky a ořechy. Ze všeho vytvoříme tužší těsto, z kterého tvarujeme tvar lískového oříšku. Připravíme si ve vodní lázni tmavou a bílou polevu. Pak už jen zbývá vršky omáčet v tmavé polevě a spodky v bílé. Oříšky omáčené v čokoládě vyskládáme na pečící papír a necháme ztuhnout polevu.

Pokud se Vám nechtějí pořád tvarovat jen kulaté tvary, zkuste nepečenou roládu. Skvělá je klasická kávová roláda.
SUROVINY: balení kakaových sušenek, 100g moučkového cukru, 3 polévkové lžíce kakaa, rum, ½ hrnku silné nelógrové černé kávy.
Kakaové sušenky rozdrtíme a spojíme s ostatními ingrediencemi. Přes potravinovou fólii z těsta vyválíme obdélník, který potřeme krémem vyrobeným z 10dkg másla, 10dkg moučkového cukru, kapky rumu a pěti lžic mletých ořechů. Smotáme a dáme do ledničky nejlépe do druhého dne ztuhnout.

TIP:
Takové neplánované nepečené cukroví můžete vytvořit i z cukroví pečeného, které se Vám lehce připálilo nebo rozlámalo. Všechno co se Vám nepovedlo rozdrťte, smíchejte s máslem, oříšky, kandovaným ovocem, salkem, kokosem, čokoládou, zkrátka s tím, co máte rádi a tvarujte kuličky, které můžete obalit v čokoládě, kokosu, cukru. Toto cukroví nemá svůj vlastní recept a každý rok na Vašem stole bude učiněný originál.

Přidejte komentář