Dobroty na zahřátí


Nenaděláte nic. Venku mrzne až praští a naše tělo si žádá zahřát. V zimě máme nadměrnou chuť na takové ty opravdu „hříšně kalorické bomby“. Vždyť je to i logické. V jarních a letních měsících to zase vyrovnáme lehkou vyváženou stravou plnou ovoce a zeleniny. Ale teď potřebujeme kalorie, abychom mohly bojovat s mrazem.

Jasně, k zimě patří polévky, které nejen zasytí, ale hlavně zahřejí. Zkuste jemnou krémovou. A z čeho? Nejlépe z brokolice, ať si také dopřejeme alespoň symbolicky zeleniny.

Brokolici uvaříme do měkka ve vodě společně s lžičkou polévkového koření. Měkkou brokolici rozmixujeme (kdo má rád krémové polévky do hladka, kdo raději kousky, nemixuje úplně). V druhém hrnci si připravíme poctivou jíšku z másla a hladké mouky. Do hotové jíšky přidáme rozmixovanou brokolici i s vodou. Hustší kaši postupně ředíme mlékem. Nakonec můžeme ještě pro jemnější chuť zakápnout smetanou. Hotovo. Teplé pohlazení pro žaludek i duši. Variant má tato polévka nespočet. Vyzkoušet ji můžete z květáku, mrkve, pórku….Hlavní pokrm nebo sytou večeři z ní vytvoříte v té chvíli, kdy do ní usmažíte topinky chleba.

Při zimních radovánkách krásně protáhnete a unavíte své tělo. Ale jak ho pak zahřát. Ideálně s šálkem horkého nápoje okořeněného trochou (nebo více) alkoholu…Zima bude hned příjemnější.

Mám rád, svařené víno červené, já mám rád svařák. Ano, nejoblíbenější horký alkoholický nápoj je svařené víno. Jeho základní podobu zná snad každý. Jenom prosím neražte heslo, že svařit se dá vše. To opravdu ne, i když si to hodně lidí myslí. Základem je dobré víno a správně namíchané koření (i to kupované je dobré). Obměnou klasického červeného svařeného vína je bílý svařák. Za zkoušku určitě stojí. Pokud vám červený svařák nejede, protože je těžký s jeho bílým bráškou budete nadmíru spokojeni. Jeho příprava je stejná, jako u červeného. Jen se do něj pro výraznější chuť vkládají kolečka grepu. Nejlepší je použít nasládlý růžový grep (samozřejmě bez chemicky ošetřené slupky).

Těsně na paty šlape svařáku grog. Zapomeňte na ten „krásně voňavý“ český, skládající se z panáka rumu a teplé vody. Grog je požitek, a ten pravý je na přípravu náročnější. Na jeho přípravu si připravte láhev dobrého červeného vína (sedminčka je úplně ideální), plný hrnek dobré brandy, cukr moučku, rozinky, spařené mandle, lusk vanilky, závitek skořice a pár hřebíčků. Mandle a rozinky dáme na dno sklenic, ve kterých punč budeme podávat. Ostatní ingredience svaříme. Přes hrubší síto nalijeme do sklenic k mandlím a rozinkám. Oproti tomu „českému“ grogu je tohle opravdu „luxusní“ varianta.

Abstinenti (nebo řidiči) mohou zkusit k zahřátí nápoj, který je také červený, ale alkohol neobsahuje žádný. Brusinkový čaj, vás svojí úžasnou chutí dostane už při prvním doušku. Připravte si, kořen zázvoru (běžně koupíte), sypaný čaj (může být černý nebo zelený), pomeranč, citron a brusinkovou šťávu (džus). Brusinkovou šťávu spolu s kolečky oloupaného zázvoru přivedeme k varu. Při dosažení bodu varu odstavíme, přidáme sypaný čaj, přiklopíme a necháme se zázvorem minimálně pět minut vylouhovat. Pokud nám čaj hodně zchladl, přihřejeme a nakrájíme do něj kolečka citronu a pomeranče. Hezky vypadá ve skleněných silnostěných skleničkách na noze. Chuť čaje posuneme úplně někam jinam, pokud do něj vymačkáme celý citron nebo pomeranč. V tom případě již nevaříme, abychom varem nepřišli o cenný vitamin C.

Požitek z horkých nápojů je v mrazivém počasí opravdu příjemný. Jak a čím se v zimě zahříváte vy? Pijete raději svařák nebo grog? Podělte se s námi o vaše recepty.

Přidejte komentář