Domácí pekárna: Hit moderní doby


Vůně čerstvého chleba se line celým domem. Vaše chuťové pohárky bijí na poplach. Už si představujete křupnutí a tu nezaměnitelnou chuť čerstvosti? Tento požitek už pro Vás nemusí být jen tehdy, pokud stihnete v pekárně „tu správnou“ dobu, kdy je chléb čerstvě upečený. S domácí pekárnou si čerstvý chleba můžete vychutnat kdykoliv.

Výrobci elektroniky „zavětřili“ a na trh chrlí jednu lepší než druhou. „Tu svoji“ si můžete vybrat bílou, stříbrnou nebo barevnou, upeče vám chleba malý, velký, méně křupavý, křupavý i s extra vypečenou kůrčičkou. Pekárna za vás zvládne připravit těsto na koláče a to i kynuté, zadělá vám těsto na knedlíky, vyrobí vám skvělou domácí marmeládu. To vše rychle, bez práce a dokonale. Domácí pekárna je zkrátka malý zázrak moderní doby.

Chléb? Česnekový, kmínový, smetanový, ovesný….

Do pekáren na chleba si můžete koupit již hotové namíchané směsi, ke kterým přidáte jen vodu a zapnete pečení. Směs si můžete koupit různou od klasického, celozrnného, až po chleby, které vám nic neříkají. I ten klasický si však můžete dochutit. Do pekárny nalijete množství vody podle návodu, přidáte směs a vámi zvolenou „vylepšovačku“ jako například česnek, různé bylinky, nastrouhaný sýr atd., fantazii a chuťovým pohárkům se meze nekladou.

Pokud si chcete upéci svůj vlastní chléb, ani to není problém. Nakupte si chlebovou mouku, sušené droždí a můžete začít. V návodech na používání pekáren, na internetu nebo v kuchařkách jich najdete spoustu. Stačí jen vyzkoušet.

Kynu, kyneš, kyneme..

V pekárně jde připravovat i těsto. Asi největší úlevu všem nadšeným „pečícím maniačkám“ přináší program na přípravu kynutého těsta. Těsto vytáhnete vždy perfektně vykynuté, připravené k dalšímu zpracování. Domácí kynuté koláče, knedlíky, koblihy, vdolky..to vše s minimální námahou!

TIP: V pekárně jsem se už něco napekla a tady ten recept na kynuté těsto se mi osvědčil nejvíc. Je to takový „univerzál“.

Budete potřebovat: 2 žloutky, 150g másla, 250ml mléka, 500g hladké mouky, 50g cukru, lžičku soli a kostku droždí.

Do pekárny nalít mléko pokojové teploty, rozpuštěné máslo, žloutky, mouku, cukru, sůl a droždí, přesně takto za sebou. Zapnout program těsto. Hotovo. Vytáhnete super kynuté těsto, které se nelepí a skvěle se s ním pracuje.

Jen domácí marmeláda

Doby, kdy naše babičky zavařovali snad i listy pampelišek je nenávratně pryč. Obchody nabízí bohatý sortiment všech možných druhů marmelád a džemů. Co ale ty domácí? Moc pracné? V pekárně ne! Stačí vám jen ovoce, želírovací cukr a pár sklenic. Ovoce omyjeme, nakrájíme nebo rozmixujeme (to záleží na vás, jestli raději kousky nebo hladkou marmeládu) dáme do pekárny spolu s cukrem, zapneme a nalijeme do skleniček. Bez míchání, připalování, nepořádku.

Bábovka a spol.

Pečení chleba, dělání těsta, marmelád a ještě něco navíc. Stačí recept na jakoukoliv bábovku, zapnout program těsto, pak pečení a světlo světa spatřil „bábovko-chleba“. Jen nezapomeňte dávat do pekárny nejdříve tekuté suroviny a potom ty sypké.

Kamarádka přišla dokonce s tím, že v pekárně peče i zapečená jídla. Samozřejmě jsem musela hned vyzkoušet. Opravdu i francouzské brambory byly upečené skvěle. Naskládáte brambory, nastrouhaný salám, cibuli na kolečka ve vrstvách, zalijete smetanou, zapnete program pečení a HOTOVO!

Pekárna chleba je opravdu malý zázrak a hit, který se bude více a více rozšiřovat. Jaká je vaše zkušenost a nejlepší recept? Podělte se o ně s námi! V rubrice Vaše recepty čekáme právě na ty vaše!

Přidejte komentář