Flambování: Zlatá kulinářská tečka


Ohnivý zázrak, zlatá kulinářská tečka, neodolatelný chuťový zážitek to vše je flambování. Tedy hodně zjednodušeně řečeno: Pokrm, který připravujete na závěr, polijete alkoholem a zapálíte. Až plamen zhasne, spálil se všechen alkohol. Po něm zůstaly jen aromatické páry, které dodaly jídlu neodolatelnou chuť, barvu i vůni. Tak to by jako úvod pro představu o čem je řeč mohlo stačit.

Flambuje se alkoholem

Alkohol na flambování se používá zásadně kvalitní tvrdý (slivovice, rum, brandy atd.) s obsahem lihoviny minimálně 50%. Pokud chcete flambovat moučníky, sáhněte po lahvi ovocné pálenky, koňaku nebo vodky. Na jednu porci sladkého pokrmu spotřebujete kolem 20 ml alkoholu. Flambujete-li maso, spotřeba alkoholu stoupá.

Jak na flambování

Jídlo, které je předmětem flambování by nemělo být ve stavu, kdy se vaří. Proto ho pár minutek před flambováním odstavte z plotny. Pokud byste totiž zalili alkoholem svůj předmět flambování, alkohol by se vám z něj vypařil ještě před samotným zapálením. Alkohol také nikdy nenalévejte na pokrm přímo z lahve! Výpary by se totiž mohly dostat zpět do lahve a ta by vám mohla v ruce prasknout. Místo speciálního pokrmu byste tak museli do nemocnice na šití a to při nejmenším. Takže na toto opravdu pozor! Stejně důležitá jako teplota připravovaného pokrmu je i teplota alkoholu. Ten se musí před flambováním zahřát alespoň na padesát stupňů. Nejlépe a nejsnadněji se vám bude pokrm flambovat v pánvi nebo woku s dlouhou rukojetí. Až alkohol nalijete na pokrm, pak přichází ta nejhezčí fáze. Dlouhou sirkou (nemáte-li pak špejlí), zapalte alkoholové páry. Poté silně protřeste pánví, což jen umocní hoření. I ten nejzkušenější přeborník ve flambování by měl mít po ruce pokličku, kterou může v případě nouze nadměrné hoření usměrnit.

TIP:

Sladký pokrm před samotným flambováním posypte trochou cukru. Oheň a cukr vytvoří na povrchu jemnou karamelovou krustičku.

Co se dá flambovat?

Vyzkoušet si flambování můžete téměř na čemkoliv. Pro „masožravce“ na začátek postačí obyčejné přírodní řízky naklepané, osolené a opepřené. Aroma z alkoholu jim dodá úplně jiný „rozměr“ než jen obyčejným přírodním řízkům. Flambovat můžete zkusit i bifteky, různé druhy pečení nebo jen obyčejné vajíčkové omelety. Všechny tyto pokrmy během chvíle šoupnete do jiné dimenze kuchařského umění. Ten kdo má rád sladké, může pro začátek zkusit flambování na obyčejné zmrzlině, z které během chvilky udělá zmrzlinu neobyčejnou. Jinak i ve sladké kuchyni platí, že flambovat můžete cokoliv, palačinky, ovoce, pečené dezerty…

Rada profesionálů:

K rychlému flambování skvěle poslouží flambovací pistole, která práci skvěle usnadní. Hlavně u sladkých moučníků nehrozí pohroma spáleného karamelu.

Chuťovka jako tip – flambované banány:

Podle toho, kolik chcete porcí, si připravte banánů (středně vyzrálých, ne zelených a ani ne černých), lžíci cukru, lžíci másla, kvalitní meruňkovici a nastrouhanou čokoládu (samozřejmě alespoň s devadesáti procentním podílem kakaa, nebudeme se šidit, ne?) Na suchou pánev s nepřilnavým povrchem nasypte cukr a chviličku ho nechte. Když cukr zhnědne, přidejte k němu máslo. Banány rozkrojte na půl a vložte na pánev. Několikrát je obraťte (budou hezky zlatavě hnědé) poté posypte jednu stranu strouhanou čokoládou. Tak a oflambujte. Skvělá delikateska, která nejlépe chutná horká s vanilkovou zmrzlinou je to opravdu vynikající dezert.

Štítky: ,

Přidejte komentář