Italské gastronomické nebe. Těstoviny.


Příprava těstaV naší české kuchyni tvoří oblíbenou přílohu k omáčkám nebo jako hlavní jídlo v zapečené podobě. Zkrátka podle italských kuchařů patříme k takovým podivným „barbarům“. Těstoviny, v jejich dokonale „vyladěné“ formě nejen že neumíme připravit, ale ani koupit.

Domácí výroba

Jednoznačnými mistry v přípravě těstovin jsou Italové. Otázku je-li těstovina přímo jejich „vynálezem“ bych nechala raději spát. Původ těstovin je zahalen oparem nevědomosti a historikové se mohou jen dohadovat, kde, kdo a kdy těstovinu vyrobil poprvé. Pravdou je však to, že v dnešním kulinářském světě jsou Italové mistři.

Základní těsto tvoří tři suroviny – mouka z tvrdé pšenice, voda a vajíčko. V jednoduchosti je zkrátka síla. Samozřejmostí je „koření“ v podobě času a trpělivosti. Italské hospodyňky totiž umí těsto nejen kvalitně zpracovat. Tajemství těch nejlepší těstovin tkví ve správné práci s těstem. Těsto se totiž musí správně proválet, natáhnout a postupně usušit. Výsledné těsto je pak krásně jemné, ale přitom pevné, s hladkým povrchem. Pak už jen záleží, k čemu těstoviny budou sloužit. Jestli se z nich vytvoří špagety, makarony, buscatiny,penne….

Správně uvařené

Platí zlaté pravidlo co půl kila těstovin, to tři litry vody. Vodu nechte vařit, pak osolte (radím ochutnat, každá sůl má jinou „sílu“). Těstoviny vařte cca 5 min (samozřejmě přizpůsobte druhu). Aby nebyly těstoviny nepříjemně lepkavé, vypněte je dřív, než jsou zcela uvařené a nechte je „dojít“. V žádném případě uvařené těstoviny neproplachujte vodou (ani studenou, ani teplou).

Plněné těstoviny

U nás je známe spíše v podobě polotovaru, kdy si koupíme sáček a uvaříme. Trošku škoda. V Itálii patří ravioli, capelleti nebo torteliny k oblíbenému obědu. Ze základního těsta vytvoří kuchařka taštičky buď ve tvaru čtverečků (ravioli), kloboučků (cappelleti) nebo stočených prstýnků (tortellini). Vnitřek těstovin se plní nejrůznějšími směsi sýrů, masa nebo šunky. Neotřelou variantou jsou sýrové či houbové těstoviny. Jednoznačně kvalitní, zdravý oběd.

Těstoviny do diety nepatří

A myslíte si, že je to pravda? Zkuste se nad tím zamyslet, pokud zvolíte kvalitní těstoviny z tvrdé pšenice a nesníte jich kamion, zapadají těstoviny do diety jak puzzle do skládačky. Těstoviny tráví naše tělo pomalu, do krve se z nich uvolňují sacharidy, bílkoviny i vláknina. Toto dodává tělu kvalitní živiny, které se neukládají v podobě tuků, ale naopak nám dodávají tu správnou energii. Samozřejmě k těstovinám nesmíme zvolit hutnou sýrovo–smetanovou omáčku, v tu chvíli je na světě hotová kalorická bomba. Jo, nadarmo Italové nepatří k nejštíhlejšímu národu.

Špagety carbonara

Asi u nás nejznámějším receptem na italské těstoviny jsou špagety carbonara. Jejich příprava je opravdu velice jednoduchá, nezabere vám více jak patnáct minut. Dejte vařit balení špaget, samozřejmě kvalitních, abyste si opravdu pochutnali. Poté si připravte, 4 lžíce olivového oleje, 15dkg šunky, 4 stroužky česneku a čtyři žloutky. Na pánev nalijte olivový olej, přidejte na nudličky pokrájenou šunku a zlehka opečte. Poté přidejte nadrobno pokrájený česnek a nechte cca minutu společně se šunkou restovat. Uvařené špagety slijte, ale nechte si hrnek vody z nich. Do hrnce vraťte špagety a smíchejte je s orestovanou šunkou a česnekem, zalijte hrnek vody ze špaget a vmíchejte žloutky. Pozor na to, aby se žloutky nezačaly vařit. Přidejte nastrouhaný parmazán a rychlý oběd se může podávat.

Přidejte komentář