Jahodová sezóna


Pusy plné sladkých jahůdek…Hm, kdo by je nemiloval (kromě alergiků, tedy). Červené, slaďoučké jahůdy vyhřáté od sluníčka patří snad k tomu nejoblíbenějšímu ovoci. Ale jak je jen co nejlépe využít, když jejich sezóna je tak krátká?

Jahůdky nejen chutnají…

Ale jsou navíc strááášně zdravé. Obsahují minimum kalorií, tudíž se jich nemusíme vzdávat ani tehdy, držíme-li dietu. Navíc „nakopnou“ látkovou výměnu a činnost střev. V jahodách najdeme i poměrně dosti vysoký obsah železa. Čerstvé jahody obsahují, kromě jiného, i přírodní antibiotikum a látky podobné acylpyrinu. Tato kombinace dokáže skvěle účinkovat při nachlazeních a teplotách. Jistě je daleko příjemnější, než předepisované pilulky.

Sladké hřešení

Samozřejmě, oblíbené jahodové knedlíky s rozpuštěným máslíčkem, šlehačkou a strouhaným tvarohem. To je ta správná klasika, přetrvávající již po mnoho let na našich talířích. Jen málo který mlsný jazýček by lákavé chuti odolal. Klasická bublanina je na tom úplně stejně, miluje ji snad celý národ. Chcete-li si „jahodové opojení“ vychutnat trochu netradičně, vyzkoušejte Jahodovo-jogurtový dort.

Připravte si: balíček dětských piškotů, jahodovou šťávu, 2 lžíce želatiny, půl hrnku mléka, 3 kelímky bílého jogurtu (nebo jeden velký), 4 lžíce cukru, balíček vanilkového cukru, 250 g jahod. Na rosol budete potřebovat ¼ l ovocné šťávy, ¼ l vody, 1 balíček jahodového pudinku. Na ozdobu dortu jednu ušlehanou šlehačku se ztužovačem.

Piškoty pokapeme ovocnou šťávou a vyložíme s nimi dno a stěny kulaté dortové formy. Želatinu namočíme do vlažného mléka a necháme dostatečně nabobtnat. Bílý jogurt, cukr, želatinu a jahody vyšleháme do hladkého krému. Polovinu krému dáme na piškoty do dortové formy, uhladíme a naskládáme další patro piškotů a opět jahodový krém. Na druhou vrstvu krému naskládáme půlky jahod. Z ovocné šťávy, vody a pudinkového prášku si uvaříme rosol, kterým zalijeme půlky jahod. Dort necháme v lednici vychladnout. Poté ozdobíme šlehačkou a nakrájenými kousky jahod.

Jahody na slano?

Ano, i takto se dají jahůdky v kuchyni využít. Využití v pokrmech se slanou chutí je maličko netradiční a neobvyklé, ale za zkoušku rozhodně stojí. Z výsledku budete jistě mile překvapeny.

Jednoznačně nejjednodušší je využití jahod do salátu …..Salátovou okurku pokrájíte na menší kostičky, přidáte proužky šunky, jahody, polníček, sůl, pepř, kapku olivového oleje a balzamikový ocet. Šup a zdravá svačinka je na světě.

Jahody můžete přidat i k vepřové pečeni. Vepřovou pečeni upečte jak jste zvyklé, jen si k ní vytvoříme trošku jinou omáčku. Vymačkejte dva pomeranče a jeden citron. Šťávu nalijte do kastrůlku a přidejte k ní čtvrt litru vody. Metličkou vmíchejte lžíci solamylu a lžíci medu. Na závěr přisypte trošku pálivého chilli koření. Vše nechte projít varem. Na závěr přidejte pokrájené jahody (opravdu nemusíte šetřit). Pak už stačí jen nakrájet masíčko, přelít omáčkou, doplnit přílohou (těstoviny se hodí skvěle) a netradiční nedělní oběd je na světě.

Aby vydržely co nejdéle

Samozřejmě….jejich chuť nám musí vydržet na celý rok. Nejjednodušší je jahody zamrazit. Bohužel, ale kapacita mrazáku je omezená a žádné další ovoce by se vám tam už nemuselo vejít. Z jahod si můžete připravit skvělý džem nebo marmeládu. Z kila jahod, sáčku Gelofixu, kila cukru a šťávy z jednoho citronu si připravíte pár skleniček, které budou chutí jahod přímo nabité. Celé jahody si samozřejmě můžete také zavařit a mít tak opravdu lahodný kompot, který se s kupovanými plechovkami nedá ani srovnat.

Přidejte komentář