Jaro v kuchyni: Jedlé květy vás nadchnou


 

Bez černý

Bez černý

A je to tady, dny se začínají pozvolna prodlužovat, sluníčko hřeje daleko více a svítí o něco déle. Je tu jaro. Snad nejkrásnější období v roce kdy všechno rozkvétá, zelení se a probouzí se k životu. Stejně tak jako rozkvétá příroda, může rozkvést i vaše kuchyně. Nevěříte? Stačí sáhnout po květech, které nejen ozdobí vázu na jídelním stole, ale i samotný pokrm na něm.

Jedlé květy se v našich starých českých kuchyních vyskytovaly opravdu často. Postupem let vymizely a ustoupili novým typům jídel. Stejně tak jako se vrací poctivá práce, vrací se i tato trošku zapomenutá a hlavně opomenutá kapitola kulinářství.

V dřívějších dobách byli asi nejčastějšími květy na stole bílé květy černého bezu, které se obalovaly v klasickém trojobalu. Takto obalené květy spolu s poctivou bramborovou kaší a okurkovým salátem patřili k stálicím jarního jídelníčku ještě našich babiček. Ve středomořské Itálii zase v těstíčku smažili květy cukety.

Dnes se můžeme setkat stejně tak s pampeliškovým medem, jako se sedmikráskami v salátu. Restaurace těch nejluxusnějších jmen se nebojí pustit do experimentování a dávají šanci květům i tam, kam většina lidí dává klasické druhy bylin.

V zásadě platí držet se jednoduché zásady: Kombinujte chutě, které k sobě přirozeně patří, a květy zásadně nikdy pro jejich křehkost nevařte.

V kuchyni můžete například vyzkoušet: Salát s pečeným hermelínem, doplněný jedlými květy.

Na jednu porci si připravte: Hrst salátových listů (lepší je kombinace několika mladých druhů např. polníček nebo rukola), hermelín, širší plátek šunky, lžíci brusinkové zavařeniny, vinný ocet, olivový olej, med, sůl, pepř a hrst jedlých květů (použít můžete například květy pažitky, šalvěje, bazalky, sedmikrásky, pampelišky, či okvětní lístky růže).

Hermelín podélně rozpulte a vložte do něj plátek šunky. Naplněný hermelín dejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby cca na 20 minut pod gril.

Trošku vinného octa, čajovou lžičku olivového oleje, špetku soli a pepře vyšlehejte metličkou do hladké zálivky. Nakonec do zálivky vmíchejte půl čajové lžičky medu a již jen lehce promíchejte, nešlehejte.

Salát natrhejte na malé kousky a promíchejte společně se zálivkou a dejte do misky. Doprostřed salátu vložte zabečen hermelín, na který dáte lžíci brusinkové zavařeniny. Vše ozdobte jemně natrhanými jedlými květy.

Zaručuji jedinečný kulinářský požitek, který zopakujete ve vaší kuchyni rozhodně více než jednou.

I jednoduchému předkrmu můžete dát neobyčejné rozměry díky jedlému květu. Sýrová roláda je jako předkrm oblíbená ke spoustě slavnostních příležitostí či slavnostním příležitostem. Její přípravu tady nemusíme asi připomínat. Aby byla sýrová roláda pro oko zajímavá a neutrální barva byla oživena, používáme k dozdobení jemně nasekanou petržilku kudrnku. Pro oko sice povzbudivé, ale pro chuť pořád nic moc. Co ji takhle dochutit trochu „divokým“ květem medvědího česneku? Stačí pár kousíčků a roláda získá opravu úplně jiný rozměr. Jen to nepřežeňte s množstvím, medvědí česnek má velice podobné aroma jako klasický.

A co zkusit dál?

Na balkónech kvetoucí begónie můžete také ochutnat – chutnají po ovoci, a díky jejich pestré škále barevných odstínů doplní nejedno jídlo. Vyzkoušet je můžete i jako přírodní a chutnou ozdobu na dort.

Léčivé květy měsíčku lékařského nemusíte jen sušit. Jejich zářivě oranžové květy můžete použít jako přísadu do jogurtů či lehkých tvarohových pomazánek.

Květy levandule mají mírně antidepresivní účinek, jejich krásně fialovou barvu a specifické silné aroma můžete využít k ozdobě sladkých zákusků nebo přiložením k masitým pokrmům.

Přidejte komentář