Knedlíky


Tak to je klasika…Knedlíky patří v nejedné české domácnosti k oblíbené příloze, hlavnímu jídlu i skvělému dezertu. Můžete je jíst celý týden v kuse a nenarazíte na stejnou chuť. Nevěříte? Knedlík je prostě klasika ověřená staletími.

Historie se nemýlí

Záznam o knedlíku pochází již ze 17. století. Za knedlík se v minulosti považoval nok, z mouky a vody, trošičku osmažený. A kdo ho vymyslel? No o to se přou Češi, Němci i Rakušané. Jedno ale může být naprosto jasné, my jsme k němu přidali zelí a vepřové. V žádné zemi není oblíbenější než u nás.

Mokrý chleba?

Ano, jako se považuje pivo za tekutý chléb, považuje se knedlík za chléb mokrý. Těžko by jsme jen hledali statistiky, kolik každý Čech zkonzumuje knedlíků za rok. Knedlík má mnoho podob. Můžete ho mít klasický kynutý, bramborový, plněný, vařený ve vodě, v páře, mikrovlnce, sladký, slaný, bylinkový, houskový…a takhle by se dalo pokračovat ještě hodně dlouho.

Základ našich babiček

Uvařit chutné knedlíky patří k opravdové zkoušce dospělosti nasávající hospodyně. Pár osvědčených postupů, které u knedlíků nikdy nezklamou, se jistě hodí!

  • do knedlíků patří hrubá mouka
  • jako tekutinu můžeme použít vodu, mléko i sodovku
  • těsto houstne, proto ho připravujeme řidší
  • housku do knedlíků dáváme tvrdší, ale ne zvlhnou a vždy až jako finální ingredienci
  • těsto na knedlíky by si mělo minimálně půl hodiny po zpracování „odpočinout“
  • do kastrolu se vždy z prkénka sesouvaní, nikoliv hází

 

Klasické české knedlíky

Do nich patří:

½ kila hrubé mouky, plná lžička soli, 1 vejce a 1 žloutek, na špičku nože kypřící prášek nebo droždí velikosti lískového oříšku, 2 šálky (pozor ne hrnky!!) mléka, 2 a půl rohlíku nebo žemle.

Postup:

Osolenou mouku dáme do mísy, přilijeme mléko s rozšlehaným vejcem a s rozdrobeným droždím. Ze směsi vypracujeme těsto. Necháme odpočinout a přidáme pečivo nakrájené na malé kostky, promícháme a hned tvoříme knedlíky, které z prkénka sesuneme do vařící osolené vody. Vaříme cca 15 minut, poté knedlík obrátíme a vaříme dalších patnáct minut. Uvařené knedlíky vyjmeme a hned krájíme buď nití nebo kráječem nikdy ne nožem, knedlíky by „splaskly“. Pokud si nejste jisté, zda je knedlík uvařený, stačí ho vyjmout a rozpůlit v půlce. Jestli-že je nedovařený, dovařte půlky zvlášť.

TIP:

Moc práce? Pak suroviny dejte do domácí pekárny a nechte ji pracovat za vás s vařením vám zase pomůže parní hrnec. Jak skvělé je žít v moderní době, že?

Bramborové jsou skvělé

Špenát a bramborový knedlík, plněný bramborový knedlík uzeným, nebo chcete-li chlupaté knedlíky.

Základem je jedno těsto z: 1 kg brambor, 2 vajec, 250 g hrubé mouky , 50g krupičky a jedné lžičky soli.

Postup: Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a pak najemno nastrouháme. Poté postupně přidáváme vejce, dětskou krupičku, mouku a sůl. Vytvarujeme knedlíky (raději menší) a dáme vařit do osolené vody. Skvělým tipem je kápnout do vody trošičku octa. Proč? Zkuste to a uvidíte . Pokud se chcete vyhnout osliznutí, zabalte si syrové knedlíky do utěrky a vařte je v ní cca půl hodiny. Stejné těsto můžete použít na knedlíky plněné čímkoliv. Samozřejmě, že nejlepší varianta je uzené.

 

Sladká tečka na závěr

Momentálně je dozrávajícího ovoce všude dosti, pokud milujete sladké. Plněné knedlíky ovocem se šlehačkou a strouhaným tvarohem uspokojí vaše chuťové pohárky na sto deset procent.

Skvělé sladké knedlíky, které nedají tolika práce připravíte z tvarohového těsta. Připravte si na něj 200 g měkkého tvarohu, špetku soli, 50 g tuku, 1 vejce ¼ li mléka, 500 g polohrubé mouky a asi půl kila ovoce.

V míse utřete tuk se solí a vejcem. Vmíchejte tvaroh a střídavě přidávejte mouku a mléko. Z vláčného těsta vykrájejte čtverce, poklaďte ovocem, zabalte a v dlani vyválejte. Knedlíky vařte v mírně osolené vodě 5 – 8 minut.

Štítky:

Přidejte komentář