Kynuté těsto


Linoucí se sladká vůně kynutých buchet právě vytažených z trouby patří k milým vzpomínkám dětství. Přebornicemi na kynuté buchty lehké jako „kozí dech“ byly hlavně naše babičky. Abyste i vy zjistila, že kynutá maturita není tak složitá, stačí jen to tajemství správného „kynutí“ správně poodhalit.

Není těsto jako těsto

A to platí i pro to těsto kynuté. I toho můžete mít více druhů. Kynuté těsto můžete připravit lehké i těžké. U lehkého těsta můžete popustit uzdu svým chuťovým buňkám a připravit ho ve sladké i slané variantě. Těžké kynuté těsto má svoje jasná pravidla a připravit z něj můžeme skvělé vánočky, mazance či chlebíčky.

Na začátku záleží

U přípravy kynutého těsta to platí dvojnásob. Všechny suroviny, které budete potřebovat, si minimálně dvě hodiny dopředu připravte na kuchyňskou linku. Důvod je jednoduchý. Všechny suroviny získají tu správnou „pokojovou“ teplotu. A můžeme začít. U kynutého těsta je nejdůležitější správný kvásek. Ten připravíme z droždí (pozor na záruční dobu), mléka (vlažného, ne horkého!!!), trochy prosáté mouky (kvůli vzdušnosti) a pro lepší kynutí do kvásku přidáme ještě čajovou lžičku cukru a špetku soli. Lehce promícháme a dáme na teplé místo vzejít. Pokud se kvásek správně podaří, máme půl práce za sebou. Z receptu, podle kterého pečeme, si připravíme ostatní suroviny, ke kterým přidáme vzešlý kvásek. Úspěchem kynutého těsta je hnětení. Pořádná mísa, vařečka v ruce a hromada fyzické síly. To je ten správný úspěch kynutého těsta. Nebo ne? Nebojte, žádná namožená ruka se nekoná. Poděkujeme dnešní době a vytáhneme šlehač, na který nasadíme hnětací metly. Hněteme tak dlouho, až máme jednotné, hladké těsto, do kterého když vrazíme prst, tak se hezky zpátky narovná. Takto uhnětené těsto necháme ještě v teple alespoň jednu hodinu odpočinout. Aby se „kynoucí“ proces podařil, přehoďte přes mísu čistou utěrku.

Tak to je ten úplně nejzákladnější recept a teď konkrétně, co z kynutého těsta vytvořit:

Koláče jako od profesionálního pekaře

Na těsto: půl kila prosáté hladké mouky, 10 dkg polohrubé mouky, kostku droždí, 2 hrsti cukru, 200g majonézy, dvě lžíce rumu, 2 vejce, sůl, hrnek mléka a jedno rozmíchané vajíčko na potření.

Drobenka: čtvrt kostky másla, hrnek hrubé mouky, cukr krupice

Postup: Z mléka, droždí, cukru a trochu mouky uděláme kvásek. Až kvásek vzejde, uděláme si těsto, které necháme ještě kynout. Těsto rozdělíme na části (počet nechám na vás, záleží, jak chcete mít velké koláče). Z malých bochánků rukou vytvoříme placku se zvednutým okrajem. Naplníme podle chuti (povidly, mákem, tvarohem, marmeládou, ořechovou náplní atd.), kraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a náplň posypeme žmolenkou. Dáme na plech vymazaný máslem do vyhřáté trouby na 200 stupňů a pečeme do té doby, než okraje krásně zrůžoví (asi půl hodiny).

První koláče máme za sebou tak něco pro milovníky slaného, Slané rohlíčky:

Těsto: 600g hladké mouky, 300 ml mléka, 150 ml oleje, jedna kostka droždí, lžička cukru, špetka soli, lžička vegety a lžíce sušené bazalky.

Postup: Mouku smícháme s cukrem, solí a droždím, přilijeme olej a vlažné mléko. Vše důkladně zpracujeme dohromady a necháme hodinu na teple kynout. Poté těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z každé poloviny vyválíme placku silnou asi půl centimetru a vezmeme si na pomoc rádýlko. Rádýlkem vytváříme trojúhelníky, které naplníme uzeninou, cihlou, nivou, chuti a fantazii se rozhodně meze nekladou. Rohlíček zabalíme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme do zezlátnutí.

TIP: Hospodyňky, které vlastní domácí pekárnu mají o hodně práce méně. Domácí pekárna udělá vždy těsto krásné a nádherně nakynuté. Stačí jen správný recept a ve správném pořadí vložené suroviny.

Štítky: ,

Komentáře k “Kynuté těsto”(jeden komentář)

  • jarmila jarošová:

    Prosím,velmi ráda peču kynuté koláče,ale mám problém při dělání „plochých „koláčů.které naplním do důlku,nechám chvilku ještě kynout,dám do trouby a ven vytáhnu kulaté koláče s náplní navrchu a ne v důlku,přemýšlím,čím to je???Mám koláče málo nakynuté,peču je moc rychle,nebo jaký „fígl.,aby mi náplň zůstala v důlku????

Přidejte komentář