Lahodné plody léta


Isolated fruits - StrawberriesLéto patří k bohatému období, kdy si dopřáváme spousty čerstvého sezonního ovoce. Konzumace sezonního ovoce působí blahodárně nejen na naše zažívání, ale také na stav pleti. Asi k nejoblíbenějším plodům, které si v ostatním období užíváme jako šafránu, patří zahradní a lesní plody. Nejen že skvěle chutnají, ale dokáží nám posloužit také jako „lékárnička“ plná zdraví.

Jahody

Sladké plody léta, které jen málo která z nás nemiluje. Jahody. Červené plody jsou chutné a šťavnaté. Natrhat si je můžeme na zahradě, nebo zajet na pole. Jahodových „políček“ u nás vyrostlo v posledních letech opravdu úctyhodné množství. Pokud se vám do sběru zrovna dvakrát nechce, můžete si koupit jahody rovnou čerstvě natrhané přímo ve stáncích na tržištích. Jahody můžete ochutnat i ve variantě mini. Tzv. lesní jahody rostou hojně na krajích lesů či na pasekách. Nejlépe chutnají jahody samozřejmě čerstvé, neochucené. Můžete je konzumovat i rozmixované s mlékem nebo se smetanou. V takovém případě však ztrácí svoji „přirozenou“ chuť.

Jahody jsou bohatou zásobárnou pektinu, přírodního cukru, vitaminu C a některých minerálních látek.

U lesní varianty můžete kromě plodů nasbírat i listy jahodníků. Listy se posléze usuší a používají se pro přípravu čaje. Čaj z listů jahodníků pomáhá ke zklidnění organismu, při horečce, revmatismu nebo při akutních průjmových onemocnění.

TIP:

Jahody obsahují opravdu minimální množství kalorií. Jsou tudíž ideálním prvkem při skladbě redukčního jídelníčku.

Rybíz

Kdo by neznal červené bobulky rostoucí v malých hroznech na keři v téměř každé zahradě. Jejich chuť je pikantně natrpklá. Spíše než v syrovém stavu se používá v kuchyni. Asi nejoblíbenější je z rybízu marmeláda. Bez rybízové marmelády si vánoční linecké pečivo dokáže představit jen málo kdo.

Kromě červeného rybízu můžeme sklízet i rybíz černý či bílý. Z černého rybízu se vyrábí skvělé ovocné šťávy, ten bílý se zase ze všeho nejvíce hodí k syrové konzumaci. Bílý rybíz, byť se to na první pohled nemusí zdát, je ke konzumaci ta nejlepší varianta.

Rybíz je zásobárna pektinu, minerálních látek i vitaminu C. Rybíz jako léčitel pomáhá při nachlazení a bolestech v krku. Dokáže nám také „dobít“ baterky při únavě organismu.

Borůvky

Modrofialové kuličky, patří ke zlatu v našich lesích. Je sice pravda, že jejich sběr je poněkud časově náročnější. Píle a čas při sbírání se vám však mnohonásobně vrátí. Jako u každého ovoce vynikne jejich ryzí chuť nejlépe v syrovém stavu.

Borůvky jsou opravdu nabité vitaminy. V syrovém i kompotovaném stavu se používají při léčbě aftů v ústech. Usušené borůvky jsou známé jako zaručený prostředek k zastavení průjmu. Pokud jste vyrazili na borůvky, natrhejte si i pár listů z borůvčí. Z usušených listů si připravte čaj, chytnou-li vás žaludeční potíže. Cukrovkářům zase čaj dokáže snížit hladinu cukru v krvi.

Pokud jste vyrazili na sběr borůvek, porozhlédněte se v lese, jestli už nezačaly dozrávat brusinky (jejich sezóna začíná na konci sezóny borůvek). Brusinky patří k léčebné jedničce při zánětu močových cest. A samozřejmě jako kompot ke svíčkové.

Maliny a ostružiny

Sladce červená a tmavě fialová. Jak krásně ladí k sobě. Jen skončí sezona jedné, začne období druhé. Už dávno nemusíme tyhle plodiny hledat po lesích. Jejich vyšlechtěné formy krásně dominují našim zahradám. U dobrého farmáře je na trhu také seženete.

Maliny i ostružiny skvěle podporují trávení a díky vysokému obsahu vitaminů je skvělé uzobávat maliny i ostružiny po nemoci, kdy se naše tělo potřebuje dostat do ztracené formy.

Samozřejmě můžete také u obou usušit listy. Čaj z listů malinovníku a ostružiny pomáhá při zánětech dutiny ústní.

Přidejte komentář