Lehká strava aneb sólo pro letní saláty


ZeleninaTaky to cítíte? Tu atmosféru jara všude kolem nás? Všechno kvete, voní, probouzí se k životu a srší vitalitou. Pokud se chcete cítit také tak, zkuste si do svého jídelníčku zařadit jarní saláty. Vaše zažívání po tučných „zimních“ jídlech vám poděkuje a vy se budete cítit stejně jako jarní příroda.

Zelenina, bylinky a spol.

Mladý hlávkový salát, ředkvičky, jarní cibulka, kedlubny, petrželka, pažitka, bazalka, kopr, hrášek, fazolky, majoránka, listový špenát…a tak by se dalo pokračovat na pěkných pár řádků. Zkrátka zahrádka a pěstitelé nám začínají nabízet široký sortiment čerstvé jarní zeleniny, která je bohatá na pěknou řádku vitamínů. Pochutnat si na čerstvé kedlubně nebo ředkvičce je sice prima, ale co s nimi dál? Nechte se námi inspirovat a vyzkoušejte saláty jedna báseň.

Jednoduchý kedlubnový salát

Připravte si 4 KEDLUBNY, 1 BÍLÝ JOGURT, SŮL, PEPŘ a CITRONOVOU ŠŤÁVU z jednoho celého citronu. Kedlubny si do větší misky nastrouhejte nahrubo, v menší misce si smíchejte bílý jogurt s citrónovou šťávou a podle chuti osolte a opepřete (samozřejmě platí, čím méně soli, tím lépe). Nakonec zálivkou přelijte nastrouhané kedlubny.

Špenátový sen

Na tento vynikající salát si připravte asi 2 HRSTI ČERSTVÝCH ŠPENÁTOVÝCH LISTŮ, 5 CHŘESTŮ, 1 ČERVENOU PAPRIKU, 3 VAJÍČKA, OLIVOVÝ OLEJ, SŮL a BÍLÝ PEPŘ. Chřest si uvaříme ve slané vodě, spolu s nakrájenou paprikou a listy špenátu promícháme v míse, zakapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Na vrch položíme na čtvrtky nakrájená vajíčka. Pokud chcete mít salát jako hlavní jídlo, pochutnejte si k němu na celozrnném pečivu.

Salát se sýrem

Za tuhle kulinářskou harmonii chutí vám, milé dámy, chuťové buňky udělí veliký aplaus. Připravte si 1 LEDOVÝ SALÁT, MLADÝ PÓREK, 1 JABLKO, SÝR NIVU, 1 ZAKYSANOU SMETANU, 3 STROUŽKY ČESNEKU a PEPŘ. Salát rozeberte a nakrájejte na menší kousky, pórek nakrájejte i se zelenou natí na jemná kolečka a to samé proveďte s jablíčkem. Vše dejte do salátové misky, promíchejte. Do mísy vedle si nalijte zakysanou smetanu a lisem na česnek do ní protlačte tři stroužky česneku a podle chuti nastrouhejte Nivu. Vše promíchejte a dochuťte pepřem. Pozor, raději už nesolte, sýr Niva je slaný dost sám o sobě. Zálivkou přelijte salát. Salát je vynikající i jako příloha k přírodnímu řízečku z kuřecího masa.

Pampeliška, sedmikráska a kopřiva

Pokud vyrazíte na jarní procházku mezi pole a louky, rozhlédněte se. Na každém rohu na Vás vykoukne pampeliška, sedmikráska nebo kopřiva. Ano, i tento „plevel“ naši předkové konzumovali. Jejich blahodárné účinky jsou vědecky podloženy. Zkuste si tedy připravit jarní očistný čaj z mladých kopřiv. Nasbírejte si mladé lístky pampelišek, které můžete najemno nasekat do téměř každého salátu. A co takhle květy sedmikrásek? Jsou krásné a pochutnávali si na nich už naše babičky. Své oko i žaludek jistě potěšíte, když si své saláty dozdobíte těmito krásnými kvítky.

Štítky: , ,

Přidejte komentář