Máj lásky čas aneb láska prochází žaludkem


6566752659_020bcef5a2_oMáj je jak stvořený k lásce. I když se nám letos vyhnul obloukem svými slunečnými dny. Zpříjemnit si všední dny něčím zvláštním je přitom tak snadné. Taková domácí večeře ve dvou při svíčkách se sklenkou dobrého vína dokáže pěkně „nastartovat“ večer. A cosi, milé dámy budeme povídat. Dobrý kus „žvance“, hlavně toho domácího to je to, na co naše drahé polovičky slyší zaručeně všichni stejně.

Pokud si chcete svůj večer „pojistit“ ještě více, vsaďte na pokrmy připravené z afrodiziakálních potravin jako je chřest, chilli nebo celer.

Jako předkrm večerního menu si můžete dát celerový salát s jablky.

Budete potřebovat polovinu většího celeru nebo jeden menší, dvě jablka, dvě mrkve, jeden bílý jogurt, dvě polévkové lžíce zakysané smetany, jednu lžíci pikantní dijonské hořčice, šťávu z jednoho citronu, sůl a pepř. Na ozdobu můžete přidat hrstku nasekané petrželové natě.

Celer společně s mrkví oloupeme a nahrubo nastrouháme. Jablka rozkrojíme, vyndáme z nich jadřince a nakrájíme je na kousky. Ty pokapeme citronovou šťávu, aby jablka nezhnědla. V misce smícháme bílý jogurt, zakysanou smetanu a dijonskou hořčici. Dresing promícháme a podle chuti osolíme a opepříme. Celer, mrkev, jablka i dresing promícháme a necháme v lednici alespoň hodinu odležet. Tento salát podáváme bez pečiva.

Hlavní chod můžete zvolit trošku neobvyklý (oproti knedlu-zelu-vepřu), ale zato náramně chutný. Zkuste připravit chřest s krémovou omáčkou zamotaný v anglické slanině.

Na toto jídlo si kupte půlkilový svazek zeleného chřestu, čtvrt kila kvalitní anglické slaniny, lžíci másla, jeden svazek jarní cibulky, jednu šlehačku, hrst strouhaného parmazánu, stroužek česneku, sůl a bílý pepř.

Chřest opláchněte, očistěte, odřízněte tvrdé konce a v osolené vodě ho uvařte doměkka. Mezi tím si zatím v kastrůlku rozehřejte máslo a na něm nechte zpěnit najemno nakrájenou jarní cibulku. Cibulku zalijte smetanou a přidejte nastrouhaný parmazán. Omáčku jemně míchejte a zahřívejte do té doby, než se sýr rozpustí. Omáčku osolte, opepřete a dochuťte česnekem.

Slitý a vychladlý chřest zabalte do proužků slaniny a rozložte do zapékací mísy. Můžete jemně pokapat olivovým olejem. Slaninu na chřestu nechte v troubě zrůžovět. Chřest s omáčkou podávejte s vařenými bramborami.

Co by to byla příjemná „krmě“ bez dobrého moučníku na závěr. Jako zlatou tečku večera zkuste upéct Pařížský koláč. Rozhodně s ním zabudujete.

Koláč je pečený z lineckého těsta, na které si připravíme 210g hladké mouky, 70g moučkového cukru, ½ balíčku vanilkového cukru, 140 g másla, 2 žloutky, 1 lžíci citronové šťávy a tuk na vymazání koláčové formy.

Na krém si připravte dvě pařížské smetany, dva banány a kvalitní čokoládu.

Z uvedených přísad vypracujeme těsto, které zabalíme do utěrky a necháme v lednici alespoň hodinu odpočívat. Z odpočinutého těsta vyválíme na pomoučeném válu plát velikosti koláčové formy a opatrně do ní přeneseme těsto. Prsty vytvarujeme zvýšené okraje. Na několika místech těsto propíchneme vidličkou, aby z něj mohl vzduch ven, a dáme péct. Mezi tím si vyšleháme dvě pařížské šlehačky. Polovinu krému rozetřeme na vychladlé těsto a po celém povrchu poklademe na silnější kolečka nakrájený banán. Poté rozetřeme zbytek krému. Takto hotový koláč ještě dozdobíme nahrubo nastrouhanou kvalitní čokoládou. Ideální je, pokud moučník necháte v lednici do druhého dne. Pokud to z časových důvodů není možné, musí stačit alespoň hodinka.

Takovýmto tříchodovým menu jistě oslovíte nejednoho strávníka a ten pravý romantický večer může bez obav začít.

Přidejte komentář