Malá škola pečení: Piškotové těsto


Piškotové moučníky patří k těm nejlepším, alespoň jsem o tom skálopevně přesvědčena. Lehký nadýchaný piškot, doplněný skvělým lehkým krémem, je moučník, který neurazí ani tu nejnáročnější návštěvu. Aby se vám zaručeně vždy povedl, nechte se zasvětit do tajemství pečení toho nejlepšího piškotového těsta.

Piškotové těsto

Jeho využití je velice variabilní, z jednoho piškotu můžete vykouzlit několik druhů rolád jen tím, že změníte krém uvnitř. A základní recept na ten zaručeně nejlepší piškot? Cukr, polohrubá mouka, vejce, vše v poměru 1:1:1. Na standardní plech se používá šest vajec, šest lžic polohrubé mouky a šest lžic moučkového cukru. Je to velice jednoduché. Pokud chcete mít piškot na dort, stačí přidat do těsta lžičku prášku do pečiva a stejný počet teplé vody. Pod piškot, který chcete použít na roládu, můžete položit pečící papír. Piškot určený k zamotání ještě horký vyklopte na vlhkou nebo pocukrovanou utěrku. Aby nebyl piškot suchý, můžete ho jemně pokapat šťávou nebo rumem. Než začnete piškot potírat krémem, použijte pod něj marmeládu, ta „ucpe“ póry a piškot se tak nepromáčí.

Pokud jste zvládla dokonalý nadýchaný piškot, máte už jen krůček k tomu, abyste vyzkoušela pečení dortů. Nic víc než piškotový základ a trocha šikovnosti v tom rozhodně není. Tedy ještě bych toto snažení okořenila kapkou trpělivosti. Žádný učený přeci z nebe nespadl, že?

Dortovou formu si připravte ještě před tím, než začnete připravovat těsto. Samozřejmě ji vymažte (ideálně ztuženým tukem) a vysypte strouhankou. Pod piškot je lepší než klasická hrubá mouka.

Nezapomeňte na zarovnání nalitého piškotu ve formě. Vždy je dobré stěrkou shrnout těsto od středu ke krajům, aby byl povrch dortu rovný.

Dortovou formu dáváme do mírně předehřáté trouby a pečeme zvolna přibližně patnáct až dvacet minut při 170 stupních.

Váháte-li, zda je piškot dost upečený, vezměte si na pomoc špejli. Pokud do piškotu píchnete a špejle je suchá, máte upečeno. Jestliže ale na špejli utkvěly kousky těsta, ještě piškot dopečte.

Máte-li piškot upečený, nechte ho vychladnout v dortové formě. Piškot z formy vyndáváme, až když vychladne. Vyndáte-li ho teplý, mohl by se vám srazit a spadnout.

Největším probléme je správné rozkrojení dortu. Dort se nejlépe krájí studený, ještě lépe, když máte korpus upečený z předešlého dne. Korpus nejlépe rozkrojíme tenkým ostrým dlouhým nožem. Postupujeme tak, že dort otáčíme jednou rukou a druhou jej krájíme dokola, až dořízneme ke středu. Dort můžeme také naříznout, do zářezu vložit nit či vlasec a rozkrojit stejným způsobem jako knedlíky.

Teorii byste měly mít v malíčku, tak si pojďte vyzkoušet upéct oblíbený dort Harlekýn.

Připravte si na korpus:

4 vejce, 4 lžíce horké vody, 4 lžíce moučkového cukru, lžíci oleje, 2 lžíce kakaa, 4 lžíce polohrubé mouky a čajovou lžičku kypřícího prášku.

Na náplň si připravte meruňkovou zavařeninu a na ozdobení mandarinkový kompot, ušlehanou pařížskou i klasickou smetanu a nastrouhanou kvalitní čokoládu.

Nejdříve si vymažte a vysypte dortovou formu. Poté si oddělte žloutky a bílky. Ze žloutků, vody, cukru, oleje a kakaa vyšlehejte pěnu. Z bílků ušlehejte sníh a lehce ho vmíchejte do vyšlehané pěny. Přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Těsto vlijte do formy a nechte upéct. Vychladlý korpus rozkrojíme na dvě části, potřeme meruňkovou marmeládou a přiklopíme. Povrch dortu můžeme jemně pokapat rumem a potřeme šlehačkami. Vršek ozdobíme nakládanými mandarinkami a posypeme nastrouhanou čokoládou.

Přidejte komentář