Maso s překvapením


Čím nakrmit rodinu u víkendového oběda? Otázka, kterou si klade každá žena s železnou pravidelností týden co týden. Samozřejmě, pár oblíbených jídel v záloze máme, točíme je neustále dokola jak na běžícím páse. Ale co takhle změna? Maso s překvapením neboli roláda, se stane vašim nejoblíbenějším jídlem. Jeden postup, ale přesto různé ingredience, zaručují nekonečné množství variant.

Pár praktických rad na začátek

Masovou roládu můžete připravit z jakéhokoliv masa, na které máte chuť.

Roládu plníme nejčastěji nádivkou, která je vyrobena z pečiva, rýže, zeleniny, mletého masa, vejce, uzeniny, hub, směsi koření atd. Fantazii se meze nekladou. Záleží jen na vašich chuťových buňkách, jak daleko chtějí zajít při experimentování.

Pokud jste nádivky vyrobily větší množství, rozhodně nevyhazujte. Půl hodinky před dopečením rolády ji dejte v alobalové misce k masu. Ještě zbyde na večeři, že?

Aby roláda hezky držela, připevněte ji jehlami na maso, nebo ještě lépe, zpevněte ji pevnou nití, kterou samozřejmě před podáváním odstraníte.

Roláda je z jednoho kusu masa, nepodaří-li se vám, vezměte si na pomoc potravinovou fólii. Maso naklepejte, s její pomocí zabalte a dejte do ledničky na chvíli ztuhnout. Poté fólii odstraňte a pevně stáhněte nití. Můžete si vzít na pomoc plátky slaniny, kterými „nesouměrnost“ zamaskujete.

Maso pečte v troubě na 200 stupňů. Aby se maso nevysušilo, polévejte ho během pečení výpekem. Chcete-li mít oběd rychle hotový, můžete využít tlakový hrnec. Roládu osmahněte ze všech stran, podlijte vývarem (z kostky bude stačit) a duste asi čtvrt hodiny. Poté roládu důkladně osolte, ještě jednou podlijte a duste do měkka. V tlakovém hrnci je roláda samozřejmě zdravější, protože se vypečený tuk nepřepaluje.

Šťáva z rolády nesmí příliš zhnědnout, jinak zhořkne a chuťově to nebude ono. Vypečenou šťávu není potřeba ve většině případů zahušťovat.

Roládu nikdy nekrájejte hned, jak ji vyndáte z trouby. Když krájíte příliš horkou roládu, vypadne vám z ní nádivka. Na plátky ji nakrájejte, až vám trochu zchladne.

Roládu můžete podávat s různými přílohami. Nejoblíbenější je brambor, knedlík (jak houskový, tak bramborový) či bramborová kaše. Skvěle roláda chutná i s grilovanou zeleninou, americkými bramborami nebo se zeleninovým salátem (hlavně k drůbeží roládě). Záleží jen na vás, čemu dáte přednost.

Pokud zvolíte kuřecí či krůtí maso, z nádivky vynecháte slaninu a nahradíte ji zeleninou, dá se roláda považovat za zdravý pokrm, který můžou i diabetici.

Pár receptů pro inspiraci

Lehká zeleninová krůtí roláda

Připravte si: kilo krůtích prsou, sůl, pepř, žampiony, cibuli, zmraženou směs karotky a hrášku, lžíci provensálského koření a lžíci másla.

Maso očistěte, umyjte a osušte. Snaže se vytvořit celistvý plát masa a důkladně naklepejte. Žampiony omyjte, očistěte, oloupejte a nakrájejte. Cibulku nakrájejte nadrobno a spolu se žampiony orestujte na lžíci másla. Přidejte zmraženou zeleninu a lžíci provensálského koření. Směsí potřete plát masa, stočte jej a pevně zavázejte. Roládu opečte v tlakovém hrnci, podlijte vodou a nechte dusit. Ideální příloha je dušená rýže.

Větší kalorickou bombou je Roláda z vepřového masa plněná zelím.

Na tu si připravte: plát vepřového masa na pečení, sůl, pepř, sklenici kysaného zelí, dvě klobásy, celý pepř, bobkový list, větší cibuli, sádlo a trochu polohrubé mouky.

Kysané zelí připravte obvyklým způsobem jak jste zvyklí. Plát masa naklepejte a zchladlým zelím ho potřete. Klobásu nakrájejte na slabá kolečka a souměrně vyskládejte na zelí. V pekáči, ve kterém budete péct roládu osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli na sádle. Na ni vložte roládu a podlijte vodou (kdo chce, může přidat trochu červeného vína). Dejte do trouby a pečte do zlatova. Po upečení roládu vyjměte. Šťávu zasypte moukou, dosolte a přeceďte. Roládu nakrájejte na plátky, přelijte šťávou a podávejte nejlépe s houskovým knedlíkem.

Přidejte komentář