Oleje plné zdraví i chutě


Olej, jako základní surovinu k přípravě teplých i studených pokrmů používá naprosto každá domácnost. Kromě klasického rostlinného oleje prodávaného v pet lahvích v supermarketu jsou na trhu i speciální oleje, které mají nejen lahodnou a osobitou chuť, ale zároveň jsou takovými malými elixíry zdraví.

Rostlinný olej

Pro naše zdraví je nezbytný. Kvalitní rostlinný olej nám nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, obsahuje spoustu vitaminů a díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin pomáhá chránit srdce i cévy před množstvím kardiovaskulárních chorob i mozkovou mrtvicí.

Olivový olej

Mezi ty TOP nejlepší oleje patří samozřejmě olej olivový. Pokud si koupíte panenský nebo ještě lépe extra panenský olej, můžete si být jisti, že jeho pravidelná konzumace pomůže zlepšit trávení, předejít zácpě i vzniku cukrovky. Vědci přišli i na jeho pozitivní účinek v prevenci před možností vzniku rakoviny tlustého střeva.

Olivový olej je tepelně odolný, tudíž ho můžete využít stejně tak do salátů jako na smažení, pečení či grilování.

Ořechový olej

Má svoji charakteristickou chuť i krásně rozvinuté aroma. Ořechový olej patří zkrátka mezi gurmánské požitky. Vyrábí se z jader vlašských ořechů a vždy se lisuje za studena. Tudíž své typické aroma jen tak neztratí. Skvělý je pro naše zdraví díky vysokému obsahu kyseliny linolenové, která pomáhá léčit průběh a zmírňovat příznaky revmatické artritidy.

Žlutá barva a výrazná ořechová chuť skvěle doplní zálivky různých salátů, ale i brambor či sýrů. Pokud ho přidáte do pečení, dodá vašemu moučníku jednoznačně příjemnou a nezaměnitelnou chuť.

Sezamový olej

Čínská medicína by bez něj byla bezradná. V sezamovém oleji najdeme zdroj vitaminu A, B, vápníku, manganu, hořčíku, draslíku i lecitinu. Jeho konzumace působí blahodárně na nervový systém i mozkovou činnost. Sezamový olej se používá i k masážím unaveného tělo, díky svému složení totiž pomáhá zregenerovat tělo při únavě a vyčerpáním.

Sezamový olej můžete zkusit za jedno světlý, který je vyrobený z neopečených semen, nebo tmavý sezamový olej, který se vyrábí z opečených sezamových semen. Světlý olej je jemnější a není tak aromaticky výrazný jako ten tmavý.

Asijská kuchyně by bez sezamového oleje nevytvořila téměř žádný pokrm. Jeho chuť i vůně zkrátka voní orientem. Vyzkoušet v kuchyni jeho plnou chuť i vůni můžete jednoduše přidáním do zálivek salátů. Kvalitní sezamový olej se nemusíte bát použít i v teplé kuchyni.

Avokádový olej

Krásná smaragdová barva a plná lahodná ovocná chuť. Tak to je v kostce avokádový olej. Jako přísada se používá do pleťové kosmetiky, která pomáhá kůži udržet si punc zdraví a mládí.

V kuchyni skvěle doplní chuť ryb i salátů. Avokádový olej se vyznačuje vysokým bodem přepalování, proto na něm můžete bez obav smažit i fritovat. Pozor jen, připravovaný pokrm se díky avokádovému oleji dostane úplně jinam. Na jeho chuť zkrátka musíte přijít.

Konopný olej

Zvláštní postavení panenskému konopnému oleji nemůžeme upřít. Jeho obsah je totiž unikátní a v jiném oleji ho prostě nenajdete. Díky kombinaci omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin a rostlinných sterolů v kombinaci s vitaminem E působí jeho pravidelná konzumaci příznivě na kůži, vlasy i nehty. Pacienti trpící na akné, lupenku či jiné ekzémy nedají na konopný olej dopustit.

Jeho chuť je jemná, s nádechem oříšků. Díky lahodné chuti si najde místo i v kuchyni. Panenský konopný olivový olej se však hodí více do studené, než do teplé kuchyně. Díky zahřívání totiž ztrácí většinu svých prospěšných účinků. Vyzkoušet ho můžete do různých dipů, salátů či pomazánek.

Přidejte komentář