Omelety a palačinky: Snídaně, oběd i večeře z pánvičky


OmeletteKdo z nás by neměl rád rychlé vaření. Když je rychlé vaření navíc ještě chutné, je to hotová kulinářská výhra. Právě takovou jednou velkou výhrou jsou omelety a palačinky, které nám dopřávají spoustu možností všemožných slaných i sladkých variant.

Jejich příprava je snadná a zvládne ji i naprostý kuchtík amatér.

Základem omelet jsou vajíčka. Omeletu můžeme připravit buď z celých rozšlehaných vajec. Držíme-li dietu, může být omeleta jen bílková. Chcete-li si naopak dopřát cholesterolovou bombu, udělejte si omeletu pouze žloutkovou. Sůl a pepř jsou do vajíčkové základní omelety nepostradatelným kořením.

Na palačinky nám stačí mléko, hladká mouka, vajíčko, trošku cukru, špetka soli a na špičku jídelního nože kypřícího prášku.

Aby byla omeleta či palačinka dobře upečená, neobejdeme se bez kvalitní pánvičky a obracečky. Pánvička s keramickým vnitřkem je pro přípravu omelet nejlepší. Pokud je pánvička nízká a dostatečně široká je to jen plus na víc. Pokud nejste mistr v nadhazování a obáváte se, že vám omeleta skončí při otáčení na kuchyňském stropu, vezměte si k ruce ještě teflonovou obracečku.

Palačinky

Palačinkové těsto nesmí být příliš husté a na pánvi se smaží s minimem tuku. Základní palačinkové těsto je tak variabilní, jak si jen vaše chuťové buňky usmyslí.

Tajemství jejich variability tkví právě v plnění. Těsto na palačinky je naprosto totožné ve sladké i slané variantě. Sladkou variantu navíc akorát pocukrujeme moučkovým cukrem .

Palačinky na snídani můžete naplnit marmeládou, ochuceným tvarohem, zakysanou smetanou nebo je jen pocukrovat. K obědu můžete klasickou palačinku naplnit jakoukoliv masovou směsí a k večeři ji stačí pomazat rajčatovým protlakem, smíchaným s provensálským kořením a posypat parmazánem. Zatočit a hotovo.

Omeleta

Jako královna kuchyně se ve své základní variantě hodí ke snídani. Vaječná omeleta nás nejen řádně po ránu zasytí, ale dodá i dostatečný přísun bílkovin.

Obměnu klasické omelety si můžete vytvořit k obědu. Co takhle zkusit zdravou Cuketovou omeletu se sýrovým dipem.

Budete potřebovat dvě menší cukety, lžičku másla, čtyři vejce, stroužek česneku, majoránku, sůl, pepř a kmín. Na dip si připravte dvě polévkové lžíce mouky, hrnek mléka, lžíci strouhaného sýra s výraznějším aroma např. sýr typu Niva., sůl, pepř a mletou papriku.

Cukety očistíme a nakrájíme na slabá kolečka, která osmažíme na másle smíchaným s olejem. Vejce rozšleháme v misce společně s prolisovaným stroužkem česneku, solí a pepřem. Do směsi nastrouháme parmazán a mezi prsty promneme majoránku. Směs nalijeme na dozlatova usmažená kolečka cukety. Omeletu osmažíme dozlatova po obou stranách.

Na dip si rozmícháme mouku v mléce. Dip osolíme a opepříme podle chuti. Krátce dáme povařit. Přidáme máslo,papriku, sůl, pepř a sýr. Pokud máme, můžeme pro barvu přidat i trochu jemně nasekané petrželky.

Chutný, zdravý oběd s minimem finančních nákladů a špetkou času je na světě.

I vydatná večeře pro pořádného chlapa není pro omeletu žádným problémem. Zkusit můžete třeba bramborovou variantu.

Připravte si dvě větší brambory, feferonku, olej, cibuli, šest vajec, sůl, pepř a strouhaný sýr podle chuti.

Oloupané brambory si rozkrájejte na menší kousky (čím menší, tím dříve hotové), dozlatova je opečte na pánvi. K téměř hotovým bramborám přidejte najemno nakrájenou cibuli. Ať cibule zezlátne, přidejte pokrájenou feferonku. Směs na pánvičce zalijte šesti rozmíchanými vajíčky se solí a pepřem. Promíchejte a pozvolna nechte péct, obraťte a na již upečenou stranu nasypte hrst najemno nastrouhaného sýra.

Přidejte komentář