Podzim začíná. Zahřejte své tělo!


koupeno-BylinkyA už je to opět tady. Méně světla a více tmy. Teploty začínají klesat rapidně rychle, z oblak kape daleko více než v předchozích měsících a na horách už poletují první vločky sněhu. Brrr. Je to tady. Podzim v plné své „kráse“ je tady. Studené nohy a ruce, k tomu pocit věčného vlhka. Bránit se však můžete snadno.

V kuchyni to začíná

Zkuste doplnit podzimní kuchyň o pár zaručených „ohřejvačů“ těla, kteří vás nejen zahřejí, ale také účinně ubrání proti chřipce a nachlazení.

Zázvor nesmí chybět v žádné kuchyni a v období podzimních plískanic už vůbec ne. Koření, které je specifické svou vůní i chutí obsahuje gingerol, které podporuje trávení, ale také posiluje imunitní systém. Popíjení citronového čaje s medem a zázvorem je osvědčený všelék proti nachlazení. Věřte, že funguje lépe, nežli umělé preparáty z lékárny. Kromě nastrouhání do čaje je vhodný i do některých druhů koláčů. Pro svou výraznou chuť na něj můžete narazit i v pikantních marmeládách.

Příjemnou vůni nejen vánočních svátků vykouzlí koření hřebíčku. Hřebíček zastává v přírodní medicíně důležité anestetikum. Přepadne-li vás rýma, nakapejte esenci hřebíčku do vody v aromalampě. Jak se vůně rozline bytem, uleví se i vašim dýchacím cestám. Vhodné je zapálení aromalampy před spaním v ložnici. Hřebíček se přidává i do voňavých teplých „podzimních nápojů“ jako je například teplé svařené víno nebo punč.

Ten kdo má rád pálivé, tomu zima nevadí. Nevěříte? Zkuste přidávat do pokrmů chilli papričky. Víte proč? Vysvětlení je velice jednoduché. Chilli dokáže zvýšit cirkulaci krve v těle a tím tak zajistit vyšší tělesnou teplotu. Nehrozí vám tak pocit studených nohou a rukou. Pokrm obohacený o chilli papričky vás zkrátka zahřeje líp, než dvoje teplé ponožky na studené nohy. Zkuste přidat špetku do tradičního českého guláše. Obyčejné tak najednou získá nádech exotiky.

Do svého jídelníčku byste také měli zařadit více potravin, do kterých můžete přidat rozmarýn. Ten je totiž skvělým stimulátorem krevního oběhu. U babky bylinkářky najdete rozmarýn nejčastěji ve formě kloktadla. Má totiž jedinečné antiseptické účinky, díky kterým zažene počínající bolest v krku. Skvělý jako koření je například v zapečených bramborách se smetanou okořeněnou rozmarýnem nebo jako koření na ryby.

Tvrdé, voňavé, zakroucené špalíčky. To je skořice. Královna podzimních i zimních nápojů. Povzbuzuje tělo i mysl. Dezinfikuje a působí ji jako přírodní antibiotikum. Voňavé svařené víno s plátky pomeranče, kostkami jablek a špalíčkem skořice patří k nápojům, které pozvednout tělo i mysl. Užívejte střídmě a ne před jízdou.

Denně jeden

Dopřejte si denně minimálně jeden šálek čaje na zahřátí. Pro lepší účinek, vůni i vychutnání atmosféry tmy a klidu sáhněte po kvalitních sypaných směsích.

Na podzim vám přijde vhod čaj ze sušených šípků. Pokud je stihnete sebrat před prvními mrazíky, navléknout na nit a usušit. Máte vystaráno. Takováto zásobárna šípku je lepší, než tuba vitaminu C. Pravidelné pití šípkového čaje je skvělá prevence proti nastuzení a nachlazení. Přírodně bojuje i s infekcemi horních a dolních cest dýchacích. Navíc se po něm budete cítit jak znovuzrození. Tak vzhůru do trhání. Ještě to stihnete .

Voňavá mateřídouška pomáhá nejen k blaženému usnutí a krásným snům. Čaj z této omamně vonící byliny má skvělé antiseptické účinky. Jeho popíjení vám tedy nejen dopřeje příjemný způsob relaxace, ale také vás zbaví počínající bolesti krku. Pokud uděláte čaj silnější, nechte ho zchladnout a používejte kromě pití také jako kloktadlo.

Přidejte komentář