Polévka jako základ


Polévka je grunt a maso je špunt. Říká se už od pradávna. Je veliká škoda, že polévky začly z našich jídelníčků mizet. Nevím jestli to má za následek uspěchaná doma, kdy nemáme čas stát u plotny a vyvařovat do pozdních nočních hodin nebo jen ty „mladší“ kuchařky přestávají umět vařit a raději jídlo nahradí pytlíky nebo mraženkami.

Polévka náš žaludek krásně zahřeje a v mnoha případech i dokonale zasytí (když je vydatná). Pro děti je skvělou obměnou za každodenní studené večeře. Zkuste to a uvidíte. Nakonec zjistíte, že uvařit polévku k večeři je daleko jednodušší než mazat krajíce s chlebem a přemýšlet co na ně.

Polévky vývarové

Jak už samotný název vypovídá  jsou to plolévky, jejichž základem je pořádně silný vývar. Masový vývar se dá udělat z jakéhokoliv masa s kostí. Podle toho můžete mít polévku kuřezí, hovězí, vepřovou, uzenou atd. Aby měl vývar opravdu sílu, je nejlepší ho vařit v tlakovém hrnci. Je to nejen značná úspora času, ale i samotný vývar je daleko silnější a vydatnější (zvlášťě hovězí). Aby měla polévka tu správnou chuť, přidává se k masu kořenová zelenina jako petřel, mrkev, celer a cibule. Zeleninu k masu nikdy dopředu nekrájejte, ale vařte vcelku. Zelenina se do polévky krájí až po uvaření. K tomu přidejte kuličky pepře, osolte a dejte vařit. Čím déle se maso na polévku vaří, tím silnější vývar získáte. Po uvaření maso vyjměte, oberte maso a nakrájejte zeleninu. Zavářku můžete zvolit z několika variant. Použijte buď nudle (lepší domácí než kupované), rýži, rozkvrdlané vajíčko, drobení (vajíčko, hrubá mouka, sůl a pěkně nastrouhat) nebo nočky (hrubá mouka, vajíčko, sůl a lžičkou dělat malé odkrojky). Variant je opravdu požehnaný počet.

Polévky z luštěnin

Luštěniny jsou pro náš organismus značně prospěšné. Bohužel na našem stole se objevují opravdu jen zřídka kdy. Přitom polévky  z nich jsou vynikající a hutné. Směle nahradí plnohodnotný oběd i večeři.

Polévka z hrachu: Pytlík hrachu si namočte (nejlépe přes noc). Čím déle budete mít hrách namočený, tím dříve se vám polévka uvaří. Jestli je hrách uvařený poznáte tak, že ho dáte na čajovou lžičku a prstem zkusíte jeho měkkost. Poté ho tyčovým mixérem i s vodou rozmixujte. Vznikla-li vám spíše kaše než polévka, přidejte vodu. Ochutnejte také, zda není potřeba hrách přisolit (já přidávám půl masoxu). Vedle na pánvičce si na cibulce vyškvařte tak deset deka slaniny a přidejde do polévky. Na konec přidejde pár stroužků prolisovaného česneku (podle chuti samozřejmě). Polévku můžete podávat s kostičkami na másle opečeného staršího bílého pečiva.

Uvidíte, že za chvíli budete luštěniny přímo milovat

Polévky ze zeleniny

V  přípavě zeleninové polévky potřebujete jen a jen zeleninu. Čím více druhů tím lépe. Nejlepší je asi pravá domácí bramboračka: mrkev, petržel, kedlubnu, kapustu, květák, brambory, pórek nakrájejte na kostky. Nakrájejte si najemno cibuli a dejte do hrnce jemně spěnit na máslo. Až zezlátne, přidejte ostatní zeleninu na kostičky, zalijte vodou a přidejte větvičky petřželové natě a libečku. Osolte, opepřte a nechte vařit do té doby, dokud zelenina krásně nezměkne. Poté zahustěte jíškou z másla a hladké mouky. Nechte ještě pět minut provařit a poté přidejte prolisovaný česnek a majoránku.

Skvělá hutná polévky, kterou vám děti snědí s takovou chutí, že jim ani nebudou vadit lžíce plné zeleniny J.

TIP: Tato bramboračka skvěle chutná i s houbami, které vložíte jako první na osmaženou cibulku a necháte pár minutek jen s cibulí. Pustí krásně vodu a uvolní nádhernou vůni. Poté k nim přidejte ostatní zeleninu.

Štítky:

Přidejte komentář