Aztécká polévka


Ingredience

  • Olivový olej – 2 lžíce
  • Cibule – 2 kusy
  • Česnek – 2 stroužky
  • Feferonka – 1 kus
  • Řapíkatý celer – 2 řapíky
  • Nakládaná loupaná rajčata – 2 plechovky po 400 g
  • Chilli koření – 1 lžička
  • Mletý kmín – 1/2 lžičky
  • Mražená kukuřice – 1/2 hrnku
  • Hovězí vývar (možno i z kostky) – 4 hrnky
  • Čerstvá bazalka – nakrájená, jedna lžíce
  • Avokádo – 1 kus
  • Limetková šťáva – 2 lžičky
  • Zakysaná smetana – 1 kelímek
  • Kukuřičné lupínky – 1 balení

Postup přípravy

Nejdříve si připravte cedník a vhodnou mísu. Na cedník vyklopte obě plechovky rajčat, protože šťávu budete potřebovat až později. Nechte dobře okapat. Mezitím oloupejte cibuli a česnek a oboje nakrájejte na jemno. Z celeru odstraňte vlákna a nakrájejte na malé kousky. Feferonku rozkrojte, vyndejte semínka a žebra a posekejte hodně na jemno.V hrnci na polévku rozehřejte olej, a přisypte: cibuli, česnek, feferonku a řapíkatý celer. Vařte za častého míchání 5 minut.

Okapaná rajčata rozkrojte podélně na čtvrtky a pak ještě na třetiny (pokud jste nepoužili krájená) a společně s kmínem a chilli přidejte do polévky. Vařte za častého míchání 10 minut . Nyní přidejte šťávu z rajčat, kukuřici a vývar nebo vodu s kostkami hovězího bujónu. Nechte pomalu vařit 15 minut.

Zatím si připravte avokádo. Podélně ho rozkrojte , vyndejte pecku , oloupejte a nakrájejte na jemno . Hotovou polévku stáhněte z ohně, přidejte avokádo a limetkovou šťávu. Už nevařte. Do každé polévkové misky nalámejte pár lupínků, zalijte polévkou a ozdobte 1 lžící zakysané smetany, na nudličky nakrájenou bazalkou. Ihned podávejte.

Štítky:

Přidejte komentář