Bešamelová omáčaka
Základní omáčka, která se vám bude hodit ke spoustě pokrmů. Bešamelová omáčka, krátce bešamel nebo béchamel je světlá základní omáčka. Jde o tradiční specialitu především francouzské kuchyně. Tvoří základ mnoha dalších omáček a pokrmů.
Ingredience
- Máslo – 3 lžíce
- Hladká mouka – 3 lžíce
- Mléko – 500 ml
- Sůl
Postup přípravy
Mouku si prosejeme.
Rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme mouku. Mícháme asi minutu, dokud jíška nepřestane pěnit. Musí však zůstat světlá.
Pak do jíšky po částech přiléváme mléko a metlou rozšleháváme dohladka, pozor na žmolky.
Omáčku vaříme asi 20 minut, než zhoustne. Pak ji jemně ochutíme solí.