Bešamelová omáčaka


Základní omáčka, která se vám bude hodit ke spoustě pokrmů. Bešamelová omáčka, krátce bešamel nebo béchamel je světlá základní omáčka. Jde o tradiční specialitu především francouzské kuchyně. Tvoří základ mnoha dalších omáček a pokrmů.

Ingredience

  • Máslo – 3 lžíce
  • Hladká mouka – 3 lžíce
  • Mléko – 500 ml
  • Sůl

Postup přípravy

Mouku si prosejeme.

Rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme mouku. Mícháme asi minutu, dokud jíška nepřestane pěnit. Musí však zůstat světlá.

Pak do jíšky po částech přiléváme mléko a metlou rozšleháváme dohladka, pozor na žmolky.

Omáčku vaříme asi 20 minut, než zhoustne. Pak ji jemně ochutíme solí.

Přidejte komentář