Bujabéza
Ingredience
- Rybí maso (mořské ryby – různé druhy) – 300 g
- Loupané krevety – 200 g
- Mušle (slávky loupané) – 200 g
- Rybí hlavy – 2 ks
- Loupaná rajčata – 3 kusy
- Šalotka – 3 kusy
- Cibule – 1 kus
- Bílé víno – 2 dl
- Rajčatový protlak – 3 lžíce
- Olivový olej – 2 lžíce
- Česnek – 4 stroužky
- Sekaná petrželka – 1 lžíce
- Bobkový list – 1 kus
- Sušená bazalka – 1 lžička
- Mletá sladká paprika – 1 lžička
- Šafrán – 1 špetka
- Pomerančová kůra
- Sůl
Postup přípravy
Do hrnce dáme cibuli, 2 stroužky česneku, bobkový list a rybí hlavy, přilijeme víno, 3/4 litru vody a vaříme cca 30 minut. Pak vývar scedíme. Na oleji zesklovatíme drobně pokrájené šalotky a zbylý česnek, přidáme papriku, bazalku, šafrán, nakrájená rajčata, protlak, petrželku a pomerančovou kůru, osolíme a vše chvilku podusíme. Přilijeme rybí vývar a za občasného míchání povaříme 10 minut. Pak přidáme nakrájené rybí maso, povaříme pod pokličkou 5 minut, dál přidáme slávky a krevety a povaříme ještě 4 minuty. Na závěr vyjmeme pomerančovou kůru, přidáme maso z rybích hlav a dle potřeby dosolíme.
Štítky: Polévky