Chowder z uzeného sledě
Ingredience
- Máslo – 50 g
- Cibule – 1 ks (větší, nakrájená na kolečka)
- Uzená slanina – 4 plátky
- Plnotučné mléko – 250 ml
- Smetan 12% – 250 ml
- Rybí vývar – 300 ml
- Brambora – 1 kus (oloupaná, nakrájená na kostky)
- Sterilovaná kukuřice – 200 g (scezená, okapaná)
- Listový špenát – 100 g
- Sůl
- Pepř
- Sekaná petrželka – 2 lžíce
- Uzené sledě – 450 g
- Chleba
Postup přípravy
Máslo rozpusťte v hrnci a stáhněte plamen na minimum. Přidejte cibuli a opékejte až je hodně měkká, ale nezmění barvu. Přidejte slaninu a opékejte dalších 5 minut. Přidejte mléko, smetanu, vývar a brambory, stáhněte plamen na minimum a duste 10 minut. Polovinu kukuřice dejte do mixéru. Umixujte do hrubé pasty. Rozmixovanou i nerozmixovanou kukuřici dejte do polévky a dobře zamíchejte. Přidejte sledě a přikryjte hrnec pokličkou. Duste 8 – 10 minut, nebo až je sleď úplně prohřátý.
Přidejte špenát a okořeňte solí a pepřem. Při podávání nalejte polévku do misek, posypte zelenou petrželkou a podávejte s křupavým chlebem.
Štítky: Polévky