Dršťková polévka


Ingredience

  • Dršťky – 500 g (mohou být i předvařené)
  • Cibule – 2 ks
  • Česnek – 10 stroužků
  • Mrkev – 1 kus
  • Petržel – 1 kus
  • Celer – 1/4 kusu
  • Sádlo – 100 g
  • Hrubá mouka – 1 šálek
  • Majoránka
  • Pepř
  • Kmín
  • Sůl
  • Bujón v kostce (nejlépe hovězí) – 2 kostky
  • Sladká paprika – 4 lžičky

Postup přípravy

 

Pokud nemáte předvaření dršťky: Dršťky vydrbeme solí a důkladně opláchneme vodou. Dáme je vařit do první vody a vaříme je zhruba 3/4 hodiny. Poté dršťky slijeme a dáme je vařit do druhé čisté vody a vaříme další zhruba 3/4 hodinu.


Dršťky nakrájíme na nudličky. A dáme je vařit do většího hrnce do čisté vody a vaříme další zhruba dvě hodiny. Než se dršťky uvaří doměkka, zatím na sádle do sklovita osmažíme na jemno nakrájenou cibuli. Přidáme sladkou papriku a mouku (dle potřeby). Tento základ pak zalijeme odstátým vývarem (z kostky)  a důkladně rozmícháme, aby v něm nezůstaly hrudky.

To vše necháme opět přijít k varu a poté přidáme do vody k nakrájeným dršťkám. Dále přidáme na jemném struhadle nastrouhanou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a povaříme další zhruba 1/4 hodinu. Ke konci vaření polévku dle chuti okořeníme, přidáme rozetřený česnek a osolíme. Dle potřeby můžeme polévku ještě zahustit jíškou.

Štítky:

Přidejte komentář