Hrachová polévka


Ingredience

  • Hrách sušený – 300 g
  • Máslo – 1 lžíce
  • Hladká mouka – 1 lžíce
  • Smetana 12% – 200 ml
  • Sůl
  • Bílý pepř mletý
  • Česnek (dle chuti)
  • Bylinky (zelené, dle chuti)

Na houstičky

  • Hladká mouka 500 g
  • Sušené droždí – 1 balíček
  • Sůl – 1 lžička
  • Olej – 1 lžíce
  • Mléko – 125 ml
  • Mák – 1 lžíce

Postup přípravy

Hrách vsypte na cedník s malými oky a dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte několik hodin, případně přes noc, bobtnat. Pokud se všechna voda nevsákla, slijte ji a do hrnce přilijte čerstvou tak, aby byl hrách potopený. Uveďte do varu a pak na mírném plameni povařte doměkka, což podle stáří a tvrdosti hrachu trvá zhruba tři čtvrtě hodiny, ale někdy i hodinu a půl.

Povařený hrách rozmixujte a chcete-li polévku opravdu sametovou, prolisujte ji přes jemné síto, čímž odstraníte nepříjemné slupky. V malém kastrůlku rozehřejte máslo, poprašte moukou, zapražte a s trochou studené vody rozmíchejte na hladkou kašičku. Jíšku přilijte k prolisovanému hrachu, dolijte trochu vody, aby nebyla polévka příliš kašovitá, a s jíškou ještě čtvrt hodiny povařte. Vmíchejte smetanu, polévku dobře dochuťte a podávejte ozdobenou bylinkami a doplněnou křupavými domácími houstičkami.

Na housky prosejte mouku do mísy a promíchejte s droždím. Osolte, přilijte olej, mléko a 250 ml vlažné vody. Pomocí elektrického hnětače asi 5 minut zpracovávejte na hladké těsto. Přikryté je nechte na teplém místě asi 50 minut kynout.

Těsto znovu na pomoučněné pracovní ploše prohněťte, vytvarujte z něho váleček a rozkrájejte jej na dvanáct kousků. Opět rozválejte jako válečky a splétejte do tvaru housky. Konce zahrňte dospodu a houstičky nechte asi 15 minut dokynout na plechu pokrytém pečicím papírem. Pak je potřené vodou a posypané pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 30 minut.

Štítky:

Přidejte komentář