Ingredience
- Dýně – 1 kus
- Polévková zelenina
- Zeleninový bujón
- Olej
- Mouka
- Voda
- Sůl
- Pepř
- Ocet
- Smetana 12%
Postup přípravy
Do většího hrnce dáme máslo nebo jakýkoliv jiný tuk, osmahneme cibulku a zaprášíme moukou – připravíme světlou jíšku. Mezitím si nakrájíme polévkovou zeleninu (mrkev, petržel, celer, kedluben, česnek a nať z petržele – k dostání ve všech supermarketech už namíchané, zabalené) a dýni.
K jíšce přidáme veškerou zeleninu, krátce osmahneme, přilijeme vodu (předem ohřátou ve varné konvici, je to rychlejší), aby byla zelenina ponořená, přidáme zeleninový bujón (kdo má rád) nebo osolíme a vaříme doměkka.
Nať z petržele přidávám až úplně nakonec, aby se chuť nevyvařila. Rozmixujeme ponorným mixérem přímo v hrnci. Pokud je dýně zralá, polévku zahustí sama, jinak přidáme jednu až dvě nastrouhané brambory. Polévku dochutíme solí, pepřem a octem, jelikož je dýně většinou dost sladká. Pro zjemnění můžete přidat smetanu, ale není potřeba. Pokud nemáme dýni, používám brokolici nebo cuketu, postup stejný, jen nepřidávám ocet.