Květáková polévka s knedlíčky
Ingredience
Polévka:
- Květák 1/2
- Cibule 1 ks
- Zeleninový bujón (kostka)
- Vegeta
- Pepř
- Kmín
- Mouka
- Sůl
- Olej 1 lžíce
Knedlíčky:
- Cibule 1 ks
- Droždí 2 ks (po 42 g)
- Česnek 3 stroužky
- Majoránka
- Sůl
- Pepř
- Vejce 1 ks
- Olej 1 lžíce
- Strouhanka
Postup přípravy
Na oleji osmahneme cibulku, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vodou (asi 3 litry). Přivedeme k varu a přidáme květák rozebraný na jednotlivé růžičky, lžičku vegety, bujón, pepř, kmín, dle chuti sůl a povaříme téměř doměkka – asi 10 minut.
Mokrýma rukama tvarujeme malé knedlíčky a vkládáme do vroucí polévky. 10 minut zavaříme.
Knedlíčky: na oleji orestujeme cibuli, přidáme droždí a necháme ho rozpustit. Když hmota vychladne, přidáme vejce, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku a strouhanku tak, aby vzniklo tužší těstíčko, ze kterého lze tvarovat knedlíčky.
Štítky: Polévky