Polévka z červené řepy


Ingredience

  • Červená řepa – 3 kusy
  • Brambory – 3 kusy
  • Kmín
  • Bobkový list
  • Nové koření
  • Sůl
  • Citron – 1 kus
  • Máslo
  • Cibule
  • Česnek
  • Hrubá mouka
  • Bílý jogurt
  • Bylinky (pažitka, petrželka, libeček)

Postup přípravy

Z červené řepy ukroutíme listy, nic neokrajujeme a dáme vařit do vody. Až je řepa vařená, tak stáhneme ze zdroje tepla a přelijeme studenou vodou. Vezmeme řepu do rukou a kroutíme, tím se nám sloupne pobrch a máme řepu očištěnou. ..takto si můžeme řepu připravit třeba den předem.

Oškrabané brambory dáme vařit s kmínem, bobkovým listem, novým kořením a solí. Až jsou brambory měkké, tak přistrouháme řepy na hrubém struhadle a přikyselíme šťávou z jednoho citronu. Je-li řepa méně výrazná a není sladká, tak můžeme přidat i trochu medu.

Zvlášť si v kastrůlku na másle osmahneme jednu cibuli a česnek na plátky. Dále zaprášíme hrubou moukou, chvíli mícháme, aby se mouka zapražila a pak dáme do polévky (kdo se bojí hrudek, tak přelije naběračkou opatrně trochu tekutiny z polévky, promíchá dohladka a vlije do polévky). Polévku s moukou provaříme.

Až vypneme zdroj tepla, tak přidáme nadrobno pokrájené polévkové bylinky a podáváme.

Jogurtem zdobíme na talíři.

Přidejte komentář