Reveň: Opomínaná pochutina


Reveň, známá pod lidovějším názvem rebarbora postupně mizí z našich zahrad i jídelníčků. Opravdu je to ale škoda. Tato zelenina, využívaná jako ovoce nám toho může dát více, než si myslíte. Navíc je její pěstování velice snadnou záležitostí.

Tyčky plné vitamínů

Rebarbora původně nepatřila do českých zahrádek. Přišla k nám až z daleké Asie a tak nějak u nás zdomácněla. Patří mezi první zeleninu, která je připravená brzy z jara ke sklizni. Kromě zvláštní chuti má i nezanedbatelné léčivé účinky. Rebarbora je kromě jiného přímo nabitá vitaminy, kyselinou jablečnou, draslíkem, fosforem a velkým množstvím vápníku (ve 10 dkg čerstvé rebarbory najdeme 80mg vápníku). Její konzumace podporuje správný krevní oběh, čistí střeva od bakterií, skvěle váže tukové buňky (hlavně při redukčních dietách je nepostradatelná) a dokáže skvěle zklidnit pocuchané nervy. Reveň je užitečná i pokud trpíte problémy s vlasy či nehty – díky obsahu kyseliny pantotenové.

Pěstování je hračka

Reveň stačí vysadit na slunné místo, nejlépe v měsíci říjnu. Zasazenou rostlinu pravidelně zaléváme a odstraňujeme květní lodyhy, které by rostlinu zbytečně vyčerpávaly. V prvním roce jsou rostliny ještě slabé. Ke sklizni jsou ideální za 12 – 18 měsíců po výsadbě. Listy reveně nesklízíme řezem, ale vylamováním. Rostlina se nesmí zbavit všech listů, vždy musí alespoň 4 listy zůstat. Od konce června již listy nesklízíme, aby si rostlina vytvořila dostatek zásobních látek na příští rok. Naše babičky tvrdily, že rebarbora se má sklízet jen do letního slunovratu, a to kvůli kyselosti zeleniny. Asi tedy na tom něco pravdy bude.

Připravím si reveň

Pokud vám neroste rebarbora na zahrádce (nebo známým) je to v dnešní době dobře sehnatelná zelenina (hlavně na farmářských trzích než v supermarketu). Sklízíte-li ze zahrady odlomte nad zemí list s řapíkem. Poté odlomte i list. Zdravý řapík má nádherně červeno – hnědou barvu. Než začnete rebarboru konzumovat, řapík musíte této krásné slupky zbavit. Můžete se zkusit s chutí zakousnout. Nechutná? No, nevadí. Rebarbora je skvělá v kuchyni, v syrovém stavu našim chuťovým pohárkům moc nelahodí.

Nejlepší z reveně je..

No samozřejmě koláč! A když koláč tak hezky poctivý kynutý.

Na těsto si připravíme: 300 g polohrubé mouky, 15g droždí, 60g pískového cukru, 200ml mléka, 60g tuku, 1-2 žloutky, sůl a marmeládu na potření.

Na náplň si připravíme: 1kg reveně, 100 g pískového cukru a mletou skořici

Na drobenku: 80g pískového cukru, 80g tuku, 80g hrubé mouky a hrst nahrubo podrcených vlašských ořechů.

Postup: Mouku prosejeme a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zasypeme trochou cukru a zalijeme vlažným mlékem. Kvásek necháme chvíli nakynout. Poté přidáme zbylé mléko, cukr, rozehřátý tuk, žloutky a špetku soli. Vše promícháme v hladké vláčné těsto a dáme na teplé místo pod utěrku vykynout. Vykynuté těsto vyválíme a ne

přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Těsto potřeme marmeládou (nějakou sladší třeba jahodovou), poklademe revení a bohatě posypeme drobenkou a upečeme dozlatova.

Reveň na buchtu dáváme takto upravenou : Oloupanou reveň nakrájíme na kousky, které povaříme ve vroucí vodě. Poté necháme rebarboru okapat a smícháme ji s cukrem a skořicí.

Pro děti, se dá z rebarbory udělat i skvělá šťáva. Na tu si připravíme 2 kg rebarbory, ½ litru vody a ½ kila cukru. Rebarboru omyjeme (neloupeme), nakrájíme na kousky, podlijeme vodou a rozvaříme ji na kaši. Kaši poté prolisujeme. Šťávu doplníme cukrem a ještě povaříme. Po vychladnutí ji naplníme do lahví a skvělé ochucovadlo vody plné vitaminů je na světě.

Přidejte komentář