Ricotta v kuchyni


RiccotaAť už patříte k milovnicím lákavé italské kuchyně nebo jen zkrátka chcete zkusit něco jiného, vyzkoušejte ricottu. Čeští „barbarští“ kuchaři ji s oblibou nahrazují neochucenou lučinou nebo ještě hůře tvarohem. Naopak ricottu můžete skvěle využít i místo eidamu. Její chuť vám sice pomocí psaného slova přiblížím jen stěží, ale třeba vás navnadím k její koupi a ochutnání .

Ricotta je…..

Aby nedošlo k omylu, ricotta je sýr, ještě lepší upřesnění je jemně krémový sýr. Vyrábí se z tepelně ošetřené, sladké syrovátky. Svou podobou by jsme si ji opravdu mohli splést s naším českým tvarohem. Chuťově je však výrazně jemnější, bez nakyslé příchutě. Pro držitelky štíhlé linie je ricotta ideální společnice, má obsah tuku pod 20% a ani nikterak výrazně nezatěžuje zažívání. Dalším jejím kladem je vysoký obsah vápníku a oproti tomu minimální obsah soli.

U nás už zdaleka není nedostupné zboží a k jejímu ochutnání nemusíte cestovat za hranice. Stačí se jen v úseku mléčných výrobků v supermarketu dobře rozhlédnout. K dostání je v plastových kelímcích. Čerstvá ricotta podléhá brzké zkáze. Když kelímek otevřete, snažte se ji spotřebovat co nejdříve. Zkažená voní po ovoci a na jazyku zanechává výraznou pachuť.

Není ricotta jako ricotta

Samozřejmě i tento typ sýra seženete v několika kvalitách a variantách. Kvalita závisí na použití a původu kvalitního mléka. K dalšímu hledisku patří způsob zpracování. Pravá italská Ricotta (Salta) se vyrábí solením a následným vysušováním tvarohu. Oproti tomu Ricotta původem ze Sicílie se připravuje pečením a ta na v severní části Itálie se udí. Na výběr je zkrátka mnoho podob. Ricotta se samozřejmě dá také vyrábět z různých mlék. Použito na ni může být ovčí, kozí i kravské mléko. Tady záleží na rozmanitosti a citlivosti vašich chuťových buněk. Každému hold chutná něco jiného.

Slané i sladké pokušení

V kuchyni můžete tento druh sýra použít, s nadsázkou řečeno, na sto a jeden způsob. Její podoba může být slaná i sladká. Využít ji můžete k přípravě moučníků, ale i předkrmů. Naplnit jí můžete těstoviny i dorty a vyrobit z ní můžete chuťově zajímavé pomazánky. Samozřejmě ji můžete konzumovat i samotnou. Místo sýru s ní můžete ochutit špagety nebo vařené brambory. Potřebnou dávku vápníku spojenou s vitaminovým elixírem vám dodá v zeleninovém salátu, kam ji stačí jemně rozdrolit. Ricotta se drží ruku v ruce s rajčaty, takže tam kde jsou rajčata, bude ricotta chutnat neodolatelně.

A tady máte variantu sladkého a slaného pokrmu, které se dají z ricotty vykouzlit.

Sladkému Tiramisu z Ricotty jistě neodoláte. Připravte si balení cukrářských piškot, kelímek 33% smetany, šálek kvalitní instantní kávy, kelímek ricotty, instantní kakao, cukr a rum podle chuti. Smetanu ušlehejte a opatrně do ní zamíchejte ricottu, podle vlastní chuti doslaďte. Do misky s nepřilnavým povrchem naskládejte piškoty a přelijte je polovinou kávy s rumem a potřete polovinou krému, pak zase piškoty…..na závěr posypte povrch kakaem, přikryjte folií a nechte alespoň šest hodin v lednici odpočívat.

Na slaný způsob si můžete vytvořit Koláč alá Itálie. Připravte si vaničku cherry rajčátek, dva oříšky másla, hrst strouhaného parmezánu, lžíci olivového oleje, stroužek česneku, sůl, pepř, šest vajec, kelímek zakysané smetany, dva 250g kelímky ricotty a na ozdobu čerstvé oregano.

Rajčátka promíchejte s olejem a česnekem, podle chuti je osolte a opepřete. Vsypte je do formy na pečení a nechte pár minutek v troubě zapéct. Mezi tím si do hladka utřete ricottu, vejce a zakysanou smetanu, opět ochuťte solí a pepřem. Koláčovou formu lehce potřete olejem a vysypte strouhaným parmezánem. Poté lehce rozetřete připravený krém, který ozdobte pečenými rajčátky. Pečte do zlatova cca 20minut při 150 stupních.

Komentáře k “Ricotta v kuchyni”(jeden komentář)

Přidejte komentář