Římský, tlakový nebo parní hrnec


ZeleninaModerní doba nám usnadňuje život jak se dá. Pohodlně můžeme nádobí umýt v myčce, omáčky nemusíme pasírovat, ale pohodlně nám poslouží tyčkový mixér a takto by se dalo pokračovat do nekonečna. I vaření si můžeme usnadnit hned několika pomocníky. Dnes si přiblížíme římský, tlakový a parní hrnec.

Římský hrnec

Svůj domov má na jihu Evropy (podle názvu v Řecku), kde hospodyňkám usnadňuje přípravu jídla již po mnoho let. Design římského hrnce vypadá starobyle, je vyroben z obyčejné pálené hlíny. Hrnec se skládá z nádoby a víka. Oproti vnějšku, je vnitřek hrnce glazovaný. Lesklý, hladký povrch zaručuje skvěle jednoduchou údržbu. Poklice je pouze hliněná. Sehnat ho můžete v kulatém i oválném provedení.

Římský hrnec můžete použít na cokoliv. Připravit se v něm dá vše od polévky, přílohy, masa až po vynikající moučník. Receptů najdete na internetu spoustu. Jeho hlavní výhoda je v tom, že k přípravě nepotřebujete ani lžíci oleje, vody či jiného tuku. Hlavně u pečení masa je skvělé, že odpadá neustálé podlévání a kontrolování, zda nám vůbec v pekáči zbyl nějaký výpek.

Použití hrnce je snadné. Pórovitá hlína snadno nasákne vodu. Před použitím namočíte celý hrnec i s poklicí do vody (na jak dlouho budete mít uvedeno v návodu u vašeho římského hrnce). Hrnec dejte do trouby (studené, nepředehřáté) a pomalu zvyšujte teplotu. To je celé. Zelenina i maso budou mít neodolatelnou chuť. Pokrm neztratí žádné vitaminy a zachová si tím svoji přirozenou chuť. Ideální pomocník pro ty, kdo si hlídají váhu.

Investice do hrnce není veliká. Hrnec, ze kterého se nají čtyři osoby do tisícikoruny pořídíte. Nevýhodu shledávám v tom, že se nedá umývat v myčce a díky použitému materiálu vyžaduje opatrné zacházení.

Tlakový hrnec

Od dětství mám k „papiňáku“ respekt. Pamatuji si, jak párkrát pěkně vybouchnul a hovězí polévkou voněl náš dům ještě pěkných pár týdnů- V mojí domácnosti si našel místo až nedávno. Pravdou je, že už bych bez něj vařit snad ani nedokázala. Je to totiž strašná úspora času, který pořád chybí a energie, která stojí stále víc a víc.

Nerezový hrnec s poklicí, který umožňuje vařit při 130 stupních. Pro porovnání, normální hrnec zvládne jen 100 stupňů. Tím je pokrm rychleji hotový a jeho chuť je výraznější (nemusí se dolévat obyčejná voda). Nejvíce jeho výhodu oceníte při přípravě hovězího masa. Ať už ve formě polévky, guláše nebo plátků. Do hodinky máte uvařeno.

Jediné, co si při použití tlakového hrnce musíte pamatovat je to, že ho smíte naplnit maximálně do 2/3. Vůbec se nelekejte, když svůj první pokrm budete mít rozvařený. Žádný učený z nebe nespadl a vychytat správnou dobu přípravy vám bude chvíli trvat, ale určitě to stojí za to.

Při nákupu „tlakáče“ se rozhodně nevyplatí šetřit a raději zavítat k osvědčeným a prověřeným značkám. Ušetřených pár stokorun by vás mohlo přijít pěkně draho. Skvělé je, že se stále víc a víc podobají klasickým hrncům, tím značně šetří místo.

Parní hrnec

Pro zdraví je skvělý. Vařená zelenina v páře totiž chutná úplně jinak, než ta vařená ve vodě. Parní hrnec potřebuje pouze dostatečné množství vody a elektriku. Na trhu můžete koupit dvoupatrové i třípatrové provedení. Za jeden čas a za jednu sazbu energie uvaříte v pohodě celý oběd skládající se z masa, přílohy a zeleniny. Skvělý je i pro přípravu knedlíků, kterým pára svědčí opravdu maximálně, vůbec nejsou „blemtavé“ a rozvařené. Vaření v páře je také mnohem rychlejší než ve vodě.

Jeho nevýhodu spatřuji v jeho velikosti. V malé kuchyni může snadno překážet. Výhodu zase vidím ve snadné údržbě. K vaření nepotřebujete žádný olej, tudíž nádobky stačí jen lehce opláchnout obyčejnou vodou a pak pouze ze „základny“ vylít hlavní pohon (vodu). No a hrnec je opět připraven k dalšímu použití.

Štítky: ,

Přidejte komentář