Rýže: Příloha i hlavní jídlo v jednom


Rice bowlRýži podáváme jako přílohu k omáčkám nebo masu. Vytvořit z ní můžeme i velice oblíbené masové či zeleninové rizoto. Rýži si však můžeme připravit i na sladký způsob jako mléčnou rýži nebo rýžový nákyp. Rýže zkrátka v naší kuchyni „zdomácněla“ stejně tak jako brambory či těstoviny.

Rýže je…

chutná obilovina, pro naše zdraví velice prospěšná. Zrnka rýže obsahují vitaminy řady B, draslík, hořčík, selen, fosfor, železo, zinek, velké množství vlákniny a komplexních sacharidů.

Ale možná o ní nevíte, že…

její domovinou je z největší míry Čína a hned za ní v závěsu jižněji položená Indie. V těchto domovských zemích tvoří i většinu z celkového jídelníčku. Rýže se ve své domovině pěstuje již více jak 7000 let. Rýže potřebuje k bohaté úrodě velkou spoustu vody a sluníčko. Jistě znáte klasický malebný pohled na rýžová pole, kde stojí domorodí obyvatelé po kolena ve vodě.

Jedno zrnko, mnoho podob

Vyjmenovat všechny odrůdy rýží by zabralo popsání několika stran A4 pěkně hustým písmem. Odhaduje se, že odrůd je kolem osmi tisícovek. To, co dodává rýži specifickou chuť, je místo kde se rýže pěstuje. Jinak chutná rýže v Indii než v Číně atd. Postup oddělení jádra od slupky se také liší. Nejčastějším a nejhojněji využívaným je způsob omílání tmavé slupky broušením. Moderním způsobem je napařování zrn, kdy se slupka jednoduše stáhne. Takový způsob se nazývá parbolizace.

V základu se dá rýže ale přeci jen zařadit do přehlednějších skupinek.

Rýži máme kulatozrnnou, středně zrnnou a dlouho zrnnou. Pak zde máme aromatické druhy rýže, jako je stále oblíbenější basmati nebo thajská rýže. V obchodě jste se jistě setkali i s rýží s označením natural. Taková rýže je ve své přirozené podobě vhodná při různých specifických dietách nebo při dodržování redukčního jídelníčku. Jistou „novinkou“ v sortimentu rýže je rýže divoká. Sice ji najdete v oddělení s rýží, ale je to vlastně vodní travina (rýže je podlouhlá, tmavě zelené barvy). Spíše než ve své syrové podobě se konzumuje spolu s rýží bílou.

Sytost, která neublíží

Rýže obsahuje opravdu velké množství vlákniny, což je důležité nejen pro naše trávení, ale také v nás zanechává pocit sytosti s minimem kalorií. Navíc vláknina zpomaluje vstřebávání tuků. Další její velké plus je v jejím obsahu komplexních sacharidů. Rýže doplněná porcí zeleniny je tudíž jídlo, které linii neubíží a tělu jen prospěje.

Vaříte ji správně?

Hrnec vody, špetka soli a čtyři sáčky pytlíkové rýže. Tak bohužel vypadá příprava v drtivé většině domácností. Opravdu musím podotknout, že je to škoda. Rýži si tak opravdu zcela nevychutnáte. Pokud dáte do hrnce příliš hodně vody, ztrácí rýže nejen chuť, ale i škrob, vitaminy a minerální látky. Nevhodné je také používat rýži ve varných sáčcích. Pokud se naučíte rýži správně vařit, žádnou sáčkovou rýži už potřebovat nebudete.

Rýži vaříme pozvolna. Co jedna odměrka rýže, to ta samá odměrka a půl vody. A ani o decilitr navíc! Rýži vaříme do té doby, než do sebe „nasaje“ všechnu vodu v hrnci. Odstavíme a necháme „dojít“.

Vodu v hrnci solíme s mírou. Úplně senzační chuť dodáte rýži, pokud vodu nejen osolíte, ale přidáte k ní i nějaké bylinky. Skvěle se k rýži hodí tymián nebo bobkový list. Pokud připravujete zeleninové rizoto, můžete rýži místo ve vodě uvařit v zeleninovém vývaru či bujónu.

Labužníci, kteří chtějí dopřát svým chuťovým pohárkům lepší „zážitek“ rýži před vařením zlehka opraží na troše rostlinného oleje. Tuk zrníčka uzavře a jejich živiny a chuť zůstanou pevně uzamknuté uvnitř. Pak uvaříme stejným způsobem.

Přidejte komentář