S jídlem na gril!


V letních měsících, v době prázdnin a dovolených, všichni upřednostňujeme posezení ve stínu svěží zeleně na zahradách a zahrádkách. Spojíme-li ho navíc s oblíbeným večerním posezením nad otevřeným ohněm nebo ještě lépe krytým zahradním grilem. K naprosté spokojenosti už nám toho mnoho nechybí. Tedy něco přeci pořádně dobrá bašta přímo z grilu.

Vychutnat si pohodu a klid večerních „grilovaček“ se svými blízkými, přáteli a kamarády patří mezi oblíbenou zábavu většiny majitelů grilů. A co je na tom zvláštního? Opravdu milovníků, ne milovnic. Úžasné pro nás ženy je fakt, že grilování patří ve větší míře do koníčků našich manželů. Takže nás čeká spousta večerů s minimální prací bez otravného stání u plotny J

Grilovat se dá téměř cokoliv. Nejlepší je však masíčko a je jedno jestli mleté, drůbeží, vepřové hovězí nebo ryby. Na grilu chutnají bezvadně i uzeniny, zelenina nebo velice oblíbený Pepa (hermelín).

Grilujeme mleté maso

Nejlepší je univerzální recept na předpřípravu mletého masa na který potřebujete ½ kg mletého masa, 1 větší cibuli, 1 polévkovou lžíci solamylu, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 1 vejce, sůl, pepř. Samozřejmě můžete libovolně kombinovat podle své chutí s česnekem, ostřejším kořením, slaninou, atd. Vše dohromady spojíme, nejlépe samozřejmě ručně a vytvarujeme koule, válečky nebo karbanátky. To záleží na vás. Tyto předpřipravené tvary uvaříme v osolené vodě (stačí chvíle cca 5-7 minut) a hned s nimi do nádoby se studenou vodou, aby tvary hezky držely u sebe a nedrolily se. Takto máme připravený univerzální základ všech pokrmů, kam můžete dát mleté maso. Vynikající je například na různé špízy, mleté staeaky, grilované koule či válečky. Pak už stačí jen vyrobit chutný zeleninový salát a jste hotovými hostiteli roku.

Drůbeží, hovězí a vepřové maso na grilu

Skvělá pochoutka, která je hotová coby dup a pokaždé na jiný způsob. Pro grilování masa platí, že základ je v marinádě. Základní surovinou marinády je olej, do kterého se maso nakládá (ideálně přes noc do druhého dne). K oleji můžete přidat koření podle chuti, čerstvé bylinky, pivo, víno, česnek nebo exotiku jako šťávu z ananasu, mandarinek a podobně. Marináda slouží nejen k naložení masa, ale i k potírání masíčka na grilu. Opravdu chuťové buňky mezí neznají.

Chcete-li však vyzkoušet něco jiného než naložené maso, zkuste šneky na grilu. Vyrobit je můžete z krůtího i kuřecího masa. Budete na ně potřebovat 4 krůtí řízky, 4 kusy sterilované kapie vcelku, 4 plátky anglické slaniny, sůl, pepř a worcester. Krůtí (eventuelně kuřecí) řízky, proužky slaniny a kusy kapie rozkrojíme podélně napůl. Z jednoho pruhu masa, slaniny a kapie stočíme šneka a napíchneme na špejli nebo na jehlu. Pokračujeme s dalšími proužky, nakonec budeme mít 4 jehly po dvou šnecích. Osolíme, opepříme a pokapeme worcesterem. Opékáme na grilu z obou stran asi 15 minut.

Zdravá zelenina

Grilovat zeleninu, jsme se zatím moc nenaučili. Přeci jenom jsme národ masožravý a na zeleninu malinko zapomínáme. Přitom její příprava je opravdu jednoduchá. Buď můžeme udělat směs a eventuelně posypat sýrem (ementálem, nivou..), to vše zabalit do alobalu a nechat na kraji grilu 20 minut rozpéct. Nebo můžeme větší kusy grilovat přímo. Vynikají je například červená paprika nebo cuketa potřená česnekem. Skvělé jsou i zeleninové špízy, které udělají radost nejen vegetariánům.

Studené omáčky

Tak ty jsou tou správnou tečkou za grilováním. Hodí se připravit více omáček a dát je zvlášť do mističek, aby si mohl každý vybrat podle své chuti. Rozdíl mezi studenou domácí omáčkou a hořticí či kečupem je fatální.

Můžete například připravit:

Česnekovou omáčku z 1 tučného tvarohu, 1 kelímku bílého jogurtu, 4 utřených stroužků česneku, pažitky, soli a mletého bílého pepře. Postup je všem jistě jasný.

Nebo můžete zkusit Jemnou rajčatovou omáčku z 1 zakysané smetany, spařených rajčat, mleté papriky, soli a cukru. Pokud do ní nakrájíte najemno kapii omáčka bude dokonalá.

Štítky: , , ,

Přidejte komentář