Šálek kávy, prosím


Pixmac000000008005Bez šálku vonící černé tekutiny si těžko dokážeme představit pouhý jediný den. Vědci prokázali, že dva až tři šálky denně jsou pro naše zdraví navíc prospěšné. Káva totiž dokáže brzdit stárnutí, zlepšuje paměť, pomáhá nám se soustředit a zbavuje stresu. V souvislosti s jejím blahodárným účinkem se mluví i o tom, že pravidelní vyznavači lahodného moku jsou daleko lépe chráněni před Alzheimerovou chorobou.

Kde se káva vzala?

Kolébkou kávy je východní Afrika, chcete-li to vědět přesně, je to etiopská provincie Kaffa. První historické zmínky pocházejí už z roku 900 př.n.l. Sice panují zmínky o její konzumaci, ale v jiné podobě než tekuté. Tehdejší domorodci žvýkali kávová zrna pro povzbuzení těla i duše. Kávu ve svém pravém slova smyslu vynesli na obdiv světu až Arabové v 16. Století. Díky nim se věhlas kávy rozšířil do celého světa. Rozpustnou kávu objevil svět ještě déle a to v roce 1910, kdy na ni získal patent George Washington. V dnešní době je káva fenomén, můžeme ji pít od různých výrobců a v nejrůznějších variantách. Můžete si dát rozpustnou, espresso, překapávanou, latté, cappuccino….kávu můžete pít s mlékem, se smetanou čerstvou i sušenou, s cukrem, černou…. Každý si zkrátka musí vybrat tu svoji „oblíbenkyni“.

Jakou zvolit?

V zásadě rozeznáváme pouze dva druhy naprosto „syrové“ kávy, tedy lépe řečeno kávovníku. Jsou to arabica a robusta. Tyto dva druhy se liší tím nejpodstatnějším a to kvalitou a intenzitou chutě (pomineme rozdílné nároky na pěstování).

Arabica patří k nejkvalitnější kávě na světě. Koupit ji můžeme jedno i více druhovou. Tady záleží, pochází-li arabica z jedné plantáže a země nebo je namíchaná jako více druhová směs.

Robusta je méně kvalitní, ale tím pádem i levnější. Oproti arabice mají její zrna hořkou chuť a daleko slabší aroma. Ale díky své větší odolnosti je oblíbenou součástí kávových směsí.

Škodlivý kofein

O kofeinu toho byly napsány stohy. Ale, kofeinu obsaženého v kávě se opravdu bát nemusíte. Kofein patří k nejrozšířenějšímu přírodnímu antioxidantu, a pokud to s jeho konzumací nepřeháníte, je spíše prospěšný než škodlivý. Kofein sice dokáže krátkodobě zvýšit krevní tlak, ale pro zdravého člověka (i léčeného s hypertenzí) zvlášť závažně ohrozit nemůže. Navíc kofein podporuje trávení. Konzumace kávy se proto doporučuje po jídle. Neplechu káva dokáže udělat, pokud ji pijete na lačný žaludek, kdy ho dráždí a přivodit může až vředy.

Dalších pár bludů o kávě…

Dalším nesmyslem je, že káva dehydruje. Studie definitivně prokázala, že je to omyl. Pití kávy organismus nijak zvlášť neodvodňuje. Nicméně se její konzumace doporučuje se sklenicí vody.

Ten kdo hubne, by měl kávu vyškrtnout ze svého denního rituálu. Tak i toto patří mezi lidmi šířený blud. Samozřejmě, pokud si do kávy lijete půlku 33% smetany a dochutíte ji ještě lžičkou cukru, je pro hubnutí opravdu více než nevhodná. Zvolíte-li však variantu light bez cukru s kapkou nízkotučného mléka je všechno v pořádku. Váš oblíbený nápoj nijak zvlášť dietu neohrozí.

Kdo pije kávu, má horší pleť. Ha ha ha. Je to přesně naopak. Káva a kofein v ní obsažený má velice blahodárný vliv na potlačení pomerančové kůže (celulitidy). Nejedna kosmetická firma sáhla po kávě jako po příměsi do tělových mlék či sprchových gelů proti celulitidě.

Každý podle svého gusta

Někdo si zkrátka nedokáže představit kávu v jiné podobě než je silný turek z čerstvě umleté kávy, oproti tomu druhý dává přednost kávě překapávané bez lógru. Proti gustu se nedá nic namítat. Dnešní doba kávě fandí, proto není neobvyklé mít v kuchyni domácí kávovar, který vám vykouzlí přesně takový druh kávy, jaký milujete.

Štítky:

Přidejte komentář