Sklizeň v plném proudu aneb jak uchovat zásoby na zimu


ZeleninaTy tam jsou doby, kdy naše babičky možná ještě i maminky, zavařovaly snad i listy z pampelišek. Dnes už běžně po celý rok koupíte jahody jak čerstvé, tak v plechovce nebo mražené. Chcete čalamádu? Není problém, v supermarketu druhá ulička od konce, třetí police zprava, tam si vyberete pikantní, sladko-kyselou atd.

Oproti tomu si zajeďte k babičce nebo k mamince a dejte si domácí čalamádu. Rozdíl? Nepopsatelný. Sklizeň všech možných druhů ovoce a zeleniny je v plném proudu. Uchovejte si i Vy zásoby na zimu a pochutnejte si na „svých vlastních produktech“. Jestli patříte mezi úplné začátečnice v „zimním syslování“ nevadí, poradíme Vám jak na to.

Ovoce

Ovoce má několik variant uskladnění. Můžete ho zavařit, zamrazit nebo z něj vyrobit hladkou marmeládu či jam s kousky ovoce. Každé uchování má svoje výhody. Pár pravidel mají ale společných:

  • Vybírejte si pouze zdravé a vyzrálé plody
  • Ovoce vždy dobře omyjte
  • Uskladňujte jen v čistých nádobách
  • Ideálně do roka spotřebujte (zvláště mražené)

Jak na marmeládu?

Na kilo omytého ovoce, připadá kilo cukru a zázračný želírovací přípravek. V obchodech můžete zakoupit rovnou želírovací cukry, kdy se přidává různé množství cukru krystalového. Tady se vyplatí zapátrat a pořádně si přečíst návod.

Ovoce na marmeládu si rozmixujeme na hladké pyré. Pokud má ovoce zrníčka, je dobré pyré protlačit přes hustý cedník. Pak vaříme spolu s želírovacím a krystalovým cukrem. Jestli je marmeláda hotová poznáte jednoduchým trikem. Stačí kapku horké marmelády kápnout na talířek, pokud drží tvar, je vše v pořádku. Pokud ne, je potřeba ještě chvíli míchat, popřípadě doladit ingredience.

Horkou marmeládu nalijte do skleniček se šroubovacím uzávěrem, pevně zavřete a otočte dnem vzhůru, dokud obsah skleniček nevychladne.

Jam se připravuje stejně, akorát se ovoce nerozmixuje úplně, ale nechají se v něm kousky.

Marmelády se můžou ještě na konci různě chuťově „doladit“. Taková borůvková marmeláda s kapkou rumu nebo meruňková s lžící medu. Fantazii a chuťovým buňkám se meze nekladou.

Samozřejmě jam nebo marmeláda nemusí být z jednoho druhu ovoce. Jablka, hrušky, rybíz, višně, angrešt….to vše může tvořit zajímavou kombinaci.

TIP:

Snadno a rychle Vám dokonalou marmeládu i jam pomůže udělat pekárna na chleba. Výsledek je vždy velice chutný.

Zelenina

Kdo by si s chutí k rizotu nedal nakládanou okurku nebo pěkně okořeněnou zeleninovou směs? Ze sta se možná najde jeden. Aby Vám zelenina chutnala co nejvíc pak pamatujte, že:

  • Pěknou vyzrálou a zdravou zeleninu umýváme vždy celou.
  • Důležité je ji správně nakrájet.
  • Zeleninu plníme do sklenic a poté zaléváme nálevem tak, aby byl nálev pod víčkem a zároveň v něm byla ponořena všechna zelenina.
  • Naplněné a zalité sklenice se musí sterilizovat, buď v hrnci na plotně, v troubě nebo v mikrovlnce.

Barevným kombinacím se meze nekladou, všechno můžete smíchat se vším podle chuti. Hlavním „tahounem“ je však lák. Klasiku vodu, ocet, cukr, sůl, můžete dochutit bobkovým listem, novým kořením….labužníci mohou nálev doplnit chilli papričkami nebo česnekem. Samozřejmě najdete v obchodech i univerzální nálevy v sáčku.

Samozřejmě, že ovoce i zeleninu můžete uchovat i zamražením. Ovoce nebo zeleninu umyjte, popřípadě nakrájejte na menší kousky. Poté rozložte na pečící plech nebo tác a dejte zhruba na jednu hodinu do mrazáku. Pak přendejte do sáčku či misek, takovýmto postupem zabráníte „slepení“ jednotlivých kousků na sebe. Některá zelenina, jako je květák nebo kapusta se musí před uložením do mrazáku spařit, aby nečernala.

Každá domácnost má svůj oblíbený recept na zavařeninu, nakládanou zeleninu nebo houby. Podělte se s námi právě o ten Váš nejlepší recept.

Štítky: ,

Přidejte komentář