Švestkový koláč s vanilkovým krémem


Na konci léta vrcholí sběr švestek, s nímž se otevírají i široké možnosti uplatnění tohoto lahodného ovoce při pečení. Hned několik rozmanitých receptů, využívajících čerstvé švestky, najdete na webu recepto.cz. Nyní se ale již pojďme vrhnout přímo na neodolatelný švestkový koláč s vanilkovým krémem, který pohladí i ten nejrozmazlenější jazýček.

Co budete potřebovat:

Těsto:

  • 280 g hladké mouky
  • 75 g krupicového cukru
  • 2x lžíce studené vody
  • 1x vanilkový cukr
  • Polovina kypřícího prášku
  • 1x vejce
  • 125 g másla

Náplň:

  • 250 ml mléka
  • 1x vanilkový pudink v prášku
  • 2x lžíce hladké mouky
  • 75 g másla
  • 0,5 kg švestek
  • 3x vejce
  • 250 g smetany na vaření
  • 100 g cukru

Postup:

Postup je opravdu jednoduchý. Začněte důkladným smícháním všech sypkých ingrediencí potřebných na těsto. Poté přidejte vodu, vejce a máslo a vše důkladně hněťte. Až s těstem skončíte a bude krásně tuhé, nechte ho odležet v lednici na zhruba dvacet minut, zabalené nejlépe v potravinářské fólii, aby neoschlo.

Mezitím si připravte si vál a váleček. Těsto rozválejte na asi do výšky půl centimetru a pokryjte s ním dno i boky formy na koláč. Pak už přijdou na řadu švestky. Půlkami švestek pokryjte těsto na dně formy (fialová slupka směřuje dolů).

Teď v půl deci mléka smíchejte 3 zbývající vejce, vanilkový puding v prášku a hladkou mouku. Zbývající mléko nalijte do kastrolku, smíchejte ho se smetanou, máslem a cukrem a dejte vařit. Až se směs začne vařit, postupně přimíchávejte dříve připravené mléko s vejci a pudingem. Minutku povařte, dokud obsah kastrolku nezhoustne.

Směsí zalijte těsto se švestkami a nechte asi hodinu péct v troubě (170 stupňů). A až se vám tento koláč přejí, nezoufejte, můžete vyzkoušet i tradiční švestkový koláč s drobenkou.

Přidejte komentář