Taje exotického ovoce


Pixmac000075657891Brouzdat košíkem po supermarketu a obstarat běžný nákup není zrovna lákavá vidina příjemně stráveného odpoledne. Svůj nákup však můžete zpestřit nákupem exotického ovoce. Tajemná vůně exotických dálek a vidina neznámé chuti vám snad alespoň malinko zpříjemní běžně rutinní nákup. Víte ale co všechno obchody nabízejí? Pojďte se podívat na malý průzkum exotikou.

Banány, pomeranče, mandarinky, grepy to je ovoce, které asi nemá smysl představovat. Ale co taková karambola? Pětihranná, žlutá, oválná, mírně protáhlého tvaru, to je karambola. Matka příroda si s její krásou vyloženě pohrála. Když ji nakrájíte na látky, vypadá jako hvězdička. Proto je velice oblíbenou dekorativní součástí mnoha exotických koktejlů. Karambola má mírně nakyslou chuť, díky které je skvělá na zahřátí žízně. Konzumujeme ji syrovou, buď bez slupky, nebo s ní. Jejím slunným domovem je Srí Lanka a Malajsie.

A co třeba taková opuncie? Taková nevzhledná příšerka mezi horou krásného exotického ovoce. Opuncie je však malinko zákeřná. Svou chuť ukrývá pod silnější slupkou plnou malých bodlinek. Odstranění slupky vyžaduje trošku více umu. Plod si podržíte mezi palcem a ukazováčkem, naříznete slupku a dužinu vyloupnete. Druhá varianta je daleko pohodlnější. Opuncii rozříznete na půl a její obsah vydlabete lžičkou. Kromě dužiny ukrývá opuncie i semínka, ty klidně můžete sníst. Jejím domovem je Maroko a Tunis.

Vašemu pohledu v regálech by také rozhodně neměla uniknout mangostane. Hnědá bobule, která svojí velikostí odpovídá mandarince. Jejím nevábným vzhledem se však nenechte nachytat! Po sloupnutí nevzhledné slupky na vás čeká dužina složená z bílých měsíčků. Jejich chuť je o oproti vzhledu naprosto lahodná a nezaměnitelná.

Malý oválný plod barvou připomínající slupku mandarinky je kumquat. Svou chutí je velice podobný chuti pomeranče. Slupku z kumquatu neodstraňujte, ale konzumujte ho i s ní. Slupka je totiž na ovoci to nejlepší. Kulinářští mistři přidávají i toto ovoce do omáček a to především k tmavému masu. Chuť omáčky je pak prý naprosto nezaměnitelná.

Vypadá jako by jí někdo ubližoval, než uzraje. Ano řeč je o mučence. Oválná, pomačkaná, nafialovělá kulička rozhodně nepatří mezi lákavé ovoce. Tedy jen na první pohled. Ten kdo se zakousne do její neobyčejně šťavnaté dužiny, podlehne navždy a rád si ji dopřeje při každé příležitosti.

V sušené podobě patří již dlouhá léta ke stálicím vánoční tabule. Ano, jsou to fíky. O hodně přicházíte, nedopřejete-li si je v jejich čerstvé podobě. Svým tvarem připomínají lískový oříšek, ale větší. Svou nafialovělou barvou také nevzbuzují moc důvěry k ochutnání. Ale když ochutnáte, jistě přijdete na to, jak jsou neskutečně chutnější a šťavnatější oproti sušené podobě. Jejím domovem je středomoří. Pokud tam míříte na letní dovolenou, můžete si tamější ovoce utrhnout stejně tak běžně, jako u nás jablko.

Japonské třešně jsou těm našim velice podobné, koupit je můžete pod názvem physalis. Barvou je však od těch našich českých poznáte na první pohled. Oproti našim červeným jsou japonské třešně žluté a ukryté pod závojem z lístků. Chuť je však naprosto dokonale vyvážená mezi sladkou a kyselou. Pro svou prvotřídní chuť a dokonalý tvar jsou japonské třešně oblíbenci mezi koktejlovými doplňky. Tam chutnají opravdu prvotřídně .

Mám políčeno na liči, tedy až vyrazím na nákup. Krásně světle červená skořápka ukrývá pod svým povrchem sladkokyselou dužinu velmi jemné chuti i vůně. Jejím domovem je jižní Čína. V Číně je liči oblíbenou surovinou k výrobě kompotu. Kompot z liči jako dezert nesmí chybět po žádném pálivém hlavním jídlu.

Přidejte komentář