Vajíčkové hody


Hody, hody do provody dejte vejce malovaný….známá hodovačka vyzní z úst koledníků už za malou chvíli. Sice netuším, jestli při dnešní ceně vajec bude tak hodně bohatá jako v letech minulých, ale z vajíček se dají vykouzlit hotové delikatesy.

Jestli bylo dřív vajíčko nebo slepička tak to vám rozlousknout nepomůžu, ale ve vejcích je toho ukryto daleko víc, než si myslíte.

Šišatá skořápka ukrývající žloutek a bílek patří k nedílné součásti našeho jídelníčku. Svoji výživnou bílkovinou se hrdě dokáže postavit masu. Kromě jiného nám dodává potřebnou dávku vápníku, hořčíku, železa, fosforu, vitamínu B, A a o trochu méně vitamínů D a E. Žloutek ve vajíčku obsahuje cenný tuk, bohužel i vysoké procento cholesterolu. Proto se žloutkem opatrně, bílek cholesterol nezvyšuje. Před použitím, a to v jakékoliv formě je důležité vajíčko omýt. Zárodky salmonely mohou být i na skořápce. Poté je důležité vajíčko správně tepelně upravit (alespoň 8 minut).

Čerstvost vajíček v našem obchodě je bídná. Všeho všudy platí, že vajíčko od slepičky vydrží čerstvé 10 dní. Malým testem je ponoření do studené vody. Pokud vajíčko klesne, o jeho čerstvosti můžete polemizovat. Vajíčka se správně uschovávají špičkou dolů, pokud je chcete skladovat déle, je dobré je otáčet. Jestliže chcete vajíčka uschovat delší dobu, dají se i zamrazit. Můžeme je zamrazit celá (rozklepnutá samozřejmě) a na misku si nalepit množství. Nebo rovnou můžeme zamrazit zvlášť bílky a žloutky. Před zamražením je dobré vajíčka maličko našlehat. Správně zamražená vajíčka nám vydrží v mrazáku až půl roku.

Pokud si chcete na vajíčkách pochutnat jako na delikátním předkrmu, není nic jednoduššího. Uvařte si vajíčka na tvrdo, dejte zchladnout do studené vody (lépe se loupou) a můžete se pustit do přípravy. Oloupaná vajíčka rozkrojte na půl a z každého vyndejte žloutek. Vyndané žloutky nám poslouží na přípravu originální náplně.

Podle toho, co máte rádi dáte ke žloutkům suroviny. Je úplně jedno, jestli si zvolíte sardelovou pastu, nastrouhané ředkvičky, hořčici, lučinu, nivu, feferonky, nastrouhanou šunku, křen, atd…. žloutky utřete s vybranou surovinou a změklým máslem. Připravený krém vrátíme zpátky do „ďůlku“ po žloutku. Půlky vajec pak dozdobíme. Gurmáni mohou použít kaviár, vegetariáni zeleninu, labužníci losos nebo sýr. Takto nazdobené půlky vajec vypadají skvěle na tácu určeném přímo na servírovaní takovýchto půlek. Pokud tác nemáte, běžně koupíte v domácích potřebách.

Bez vajíček by se neobešla ani skvělá velikonoční nádivka, která o svátcích jara nechybí snad na žádném talíři v českých domácnostech.

I velikonoční nádivka nemusí mít pouze a jen ten jediný recept. Variant existuje hned několik. Základ však mají všechny stejný a to sice: den dva staré rohlíky (na osobu počítáme 2), vejce (co rohlíků to vajec), masíčko (u nás vede uzené), kopřivy (ty první jarní), sůl, pepř, tuk na vymazání pekáčku.

Masíčko uvaříme do měkka v osolené vodě. Rohlíky pokrájíme na kostičky a zalijeme vychladlým masovým vývarem. Maso nakrájíme (či obereme pokud máme žebra) na malé kousky. Posekáme kopřivy (obměnit můžeme za pažitku, petržilku…) a přidáme ke směsi rohlíků a masa. Do směsi přimícháme žloutky. Na závěr vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Směs naplníme do formy vy0mazané máslem, pro toho kdo má rád křupavou kůrčičku můžeme formu navíc ještě vysypat strouhankou. Vrch nádivky můžeme ozdobit vařenými vajíčky. Aby nám nádivka při pečení nevyschla, poléváme jí průběžně zbylým vývarem. Na nádivce je skvělé, že chutná stejně dobře jak teplá, tak studená. Jako hlavní teplý chod ji doplníme vařenými brambory a lehkým zeleninovým salátem.

Štítky: ,

Přidejte komentář