Vanilka: Koření i lék


Voní, chutná, léčí a dokáže zafungovat i jako účinné afrodiziakum. Vanilka, kouzelný lusk, který lze použít na sto a jeden způsob. Zkusme si tedy pár teoretických i praktických rad hezky přehledně shrnout.

Trocha teorie

Vanilka pochází původem ze slunného Mexika. Do Evropy ji dovezli Španělé v druhé polovině 16. století. Od Španělů také pochází jméno vainilla (malý lusk – doslova přeloženo). Asi byste ani nehádali, že vanilka je vlastně popínavá orchidej. Její pěstování není zrovna jednoduché. Vanilka se musí vysazovat pod vzrostlé stromy, které jí prospěšně stíní. Jak vanilka roste, pne se po kmenu sousedního stromu. Plodem je jak jinak než nám velice známý lusk. Ovšem ne takový, jaký ho známe z obchodu. Čerstvý lusk vanilky je tenký „proutek“, dlouhý kolem dvaceti pěti až třiceti centimetrů. Barva lusky je typicky „nezralá“, tedy zelená s mírným nádechem žluté. Vůni vanilky byste v takovémto lusku hledali však marně. Vanilkovou vůni získávají lusky až velice zdlouhavým a na provedení velice náročným procesem paření a sušení.

Vanilka v kuchyni

Samozřejmě, Vánoce bez vanilkových rohlíčků by snad ani nemohly proběhnout a vanilkové rohlíčky by nebyly bez vanilky. To samé platí o vanilkovém pudingu, vanilkové zmrzlině…..to vše nám po ní voní a zanechává na jazyku příjemnou sladkou chuť. Nejlépe vanilka chutná v přírodním lusku. V kuchyni používáme jen vnitřek. Při nákupu si dejte pozor a vybírejte jen zdravé vanilkové lusky. Ten správný vanilkový lusk má hnědo černou až černou barvu, na omak je měkký, ale přitom dosti pružný. Vanilkové lusky doma skladujte na tmavém a chladném místě. Pokud nechcete shánět vanilkové lusky, pořiďte si do své spižírny vanilkovou esenci. Omylem je myslet si, že vanilková esence je umělý produkt. Vanilková esence se vyrábí z opravdových vanilkových lusků, jen v trochu nižší kvalitě, než v kterých se k nám dostávají čerstvé. S vanilkovou esencí opatrně, je opravdu značně aromatická.

Vanilku si ale můžeme vychutnat i jinak než jen jako aroma v moučnících. Na trhu najdeme v nabídce firem kávu s obsahem vanilkového aromatu. Velice žádaný je i vanilkový likér. Samozřejmě, pití pro chlapi to opravdu není, spíše takový „hubolep“, ale svou chutí naprosto originální. Výborně se tento likér osvědčil při přípravě různých druhů koktejlů.

TIP:

Když v kuchyni spotřebujete vnitřek vanilkového lusku, tobolku rozhodně nevyhazujte, byla by to obrovská škoda. Místo vhození do odpadkového koše ji uzavřete do nádoby a zasypte moučkovým nebo krystalovým cukrem. Přibližně za dva týdny (čím déle tím lépe) máte vynikající vanilkový cukr (oproti kupovanému značný rozdíl  ).

Vanilka jako lék

Co chutná musí i léčit, tak to alespoň viděli moudří Aztékové. U vanilky to jistě platí. Kromě toho, že dokáže povzbudit srdeční činnost, působí hlavně jako přírodní antidepresivum. Vanilka dokáže náš mozek „vybičovat“ k příjemným myšlenkám a navodit mysli pocit uvolnění. Můžete ji zkusit také místo modrého prášku, afrodiziakum je to prý zaručené.

Vyzkoušet její pozitivní účinky můžete pomocí aroma terapie. Vůně vanilky z aroma lampičky Vám snadno zpříjemní stávající dlouhé sychravé večery.

Kosmetika jí neunikla

Právě kvůli její příjemné vůni je vanilka již řadu let v popředí zájmu firem vyrábějící kosmetiku a parfémy. Stejně tak je vanilková esence nebo sůl příjemná do koupele. Když pomineme fakt příjemné vůně, dokáže vanilka pleť krásně zjemnit a hydratovat. Naprosto úžasným společníkem je hlavně v době zimních měsíců, kdy kůže dostává díky mrazu opravdu „zabrat“.

Přidejte komentář