Vaříme ze zeleniny I.


Doba, kdy se stánky začínají plnit sezónní zeleninou je na dosah ruky. Po zimě, kdy byl náš žaludek zatěžován samými tučnými jídly, si ty zdravé a lehké pokrmy plné křupavé voňavé zeleniny rozhodně zaslouží.

Sezóna začíná ředkvičkami, pažitkou, špenátem, kedlubnami, jarní cibulkou, koprem, listovým salátem, ranými brambory … Všechny tyto dobroty sklízíme nejdříve. Proto s nimi hned šup na talíř. Můžete z nich například vyzkoušet udělat tvarohovou pomazánku. Na chleba je opravdu vynikající. Základ vám udělá jeden 250g tvaroh, trocha soli, pepře a například nastrouhaný svazek ředkviček nebo na kolečka nakrájená jarní cibulka a skvělá je i nasekaná pažitka. K chuti přijde nám „dospělákům“ stejně tak jako „prťatům“, kteří změnu jídelníčku jistě ocení.

Dalším kulinářským využitím zeleniny je zapékání. Během chvilky budete mít na stole lahodný oběd nebo rychlou teplou večeři. Zapékat můžete s brambory i těstovinami.

Ředkvičkové kouzlo vám zabere opravdu jenom chvilinku, na něj si připravte: uvařené brambory ve slupce (množství podle strávníků), svazek ředkviček, nasekanou pažitku, nakrájenou jarní cibulku, kelímek smetany na šlehání, sůl, pepř a oříšek másla. Máslem vytřete zapékací misku, všechny předem uvařené brambory si nakrájejte na plátky, stejně tak ředkvičky (pozor aby nepálily) a šalotku. Pak skládejte vrstvu brambor, ředkviček a zasypte šalotkou a pažitkou, takto si formu naplňte centimetr pod okraj. Končete vždy vrstvou brambor. Na závěr zalijte osolenou a opepřenou šlehačkou. V troubě pečte dokud brambory nechytnou zlatavou barvu. Samozřejmě můžete vršek posypat strouhaným sýrem. Na talíři vypadá Ředkvičkové kouzlo opravdu fantasticky. Barvičky krásně lahodí oku a chuť zase žaludku.

Doma připravovaný špenát nemá konkurenci a chuť je tak o tisíckrát lepší než mražená kupovaná kostka. Je s ním ovšem víc práce. Pokud si chcete připravit špenát jako lahodnou přílohu například k pečenému masu a bramborovým knedlíkům čeká vás dlouhá cesta a to doslova a do písmene. Pokud pěstujete špenát na zahradě otrhejte lísky (pokud zahradu nemáte vyrazte na farmářské trhy) poté špenátové listy důkladně operte a umelte v mlýnku na maso. Se vzniklou kaší postupujte stejně jak jste zvyklé. Jen ta chuť je opravdu stoprocentní a ničím nenahraditelná. Máte-li chuť vyzkoušet celé špenátové listy, je příprava jídel z nich zcela jednoduchá. Například je můžete zapéci s rybím filé. Rybí filé si okořeňte podle chuti (kořením na ryby nic nezkazíte) a zabalte do listů špenátu. Pečící misku vytřete máslem a rybí filé v „zeleném obleku“ do ni vložte. Mísu vložte na půl hodiny do trouby a nechte zapéct. Rozšlehejte si v hrníčku čtyři vejce a přelijte jimi filety, poté ještě chvíli zapékejte. Vynikající je k tomu bramborová kaše s pažitkou.

Listový salát v kuchyni využijete na 100 + 1 salát. Stačí lístky oprat, natrhat nebo nakrájet a buď zalít klasickým nálevem z octa, cukru, soli a pepře a nebo do něj nakrájet další druhy zeleniny které máte rádi. Salát obměníte dresingem. Když šetříte každou minutu drahocenného času sáhněte po těch kupovaných, pokud si chcete opravdu pochutnat, stačí vzít bílý jogurt, smíchat ho s kořením, hořčicí, kečupem, sojovou omáčkou, česnekem, solí, pepřem, červenou paprikou, zkrátka čímkoliv, na co si vaše chuťové buňky vzpomenou a vykouzlit pokaždé originální variantu letního salátu.

Chuť raných brambor v plné kráse si nejlépe vychutnáte, když je uvaříte ve slupce a dáte si s pravým máslem nebo tvarohovou pomazánkou. Jinak je můžete uvařit samozřejmě jako přílohu k jakémukoliv masitému jídlu. Skvělé jsou i když je nakrájíte na kolečka a vyskládáte na pečící papír a upečete v troubě. Na pečenkách si pochutnávali už naše babičky a jistě i vaše děti zvláštně jednoduché večeři jistě rády podlehnou.

A jak první jarní zeleninku zpracováváte vy? Podělte se s námi o váš recept.

Přidejte komentář