Vůně moře na talíři


spicy tuna saladObyvatelé přímořských států jsou zdraví, vitální bez problémů s nadváhou a se stále veselou myslí. Proč? Konzumují totiž dostatek omega 3 nenasycených mastných kyselin. Jejich pravidelnou složkou jídelníčku tvoří totiž ryby, které jsou bohaté na „správné“ mastné tuky, které prospívají nejen zdraví, ale i mysli.

Tuňák

Asi nejoblíbenější je šťavnaté maso tuňáka. Toto kvalitní, chuťově lahodné a dietní maso je skvělé jak čerstvé, tak i konzervované.

Tuňák obecný

Tuňák se řadí díky své délce a hmotnosti mezi největší, ale zároveň také mezi nejrychlejší ryby vůbec. Dokáže plavat rychlostí až 70km za hodinu. Tuňák si totiž dokáže udržet teplotu těla vyšší než je okolní teplota slané vody. Ve spojení s proudnicovým tvarem těla a možnosti zasunutí prsní i břišní ploutve do těla, dokáže odpor vody skvěle minimalizovat. Tuňák obývá vody Středozemního moře, Atlantického oceánu a Černého moře. Drží se spíše dále od pobřeží. Tuňák není samotář, putuje mořem ve větších hejnech. Dožívá se zhruba patnácti, v ideálních podmínkách až třiceti let. Jeho standardní váha je kolem půl tuny a výš, při délce dva až tři metry. Bohužel, masivní rybolov snižuje jejich stavy, na toto se snaží reagovat Japonsko, které se snaží tuňáky chovat „uměle“.

Zdravé maso na talíři

Čerstvý, mražený i v konzervě. Každá podoba tuňáka je zkrátka neocenitelným bonusem pro naše zdraví. Maso z tuňáka obsahuje vysoké množství fosforu, vitaminů i bílkovin. Čerstvé filety z tuňáka mají velice podobnou strukturu jako maso hovězí. Maso je velice jemné, křehké a zároveň šťavnaté a s minimálním obsahem nežádoucích kostiček. Delikátní je z něj pověstné sushi, kde vynikne jeho přírodní lahodná chuť. Necítíte-li se na to, pustit se do přípravy sushi, zkuste nakrájet čerstvé maso z tuňáka na silnější plátky a připravit na pánvi či na grilu. Doba přípravy je minimální, po každé straně stačí minutová úprava. Maso musí uprostřed zůstat krásně růžové. Delší tepelná úprava maso zbavuje výživových látek, šťavnatosti a v neposlední řadě i chuti. Dochutit ho stačí jen hrubozrnnou mořskou solí a kapkou kvalitního olivového oleje. Snese i pár kapek čerstvé citronové či limetkové šťávy na podržení lahodné chuti. Doplníte-li tento steak zeleninovým salátem, získáte tak naprosto lahodný oběd, který vám dodá vše potřebné s minimem kalorií.

Konzerva je také dobrá

Ihned po výlovu se vylovené kusy zmrazují. Zpracování tuňáka se provádí až na souši. Celá ryba se opět rozmrazí, rozporcuje a dále se zpracovává v páře na finální produkt. Očištěné, naporcované filety se doplní stanoveným množstvím oleje a mořské soli. Poté se konzervy uzavřou a sterilizují při teplotě 110 -120 stupňů celsia.

Kvalitní konzervu poznáte, bohužel až po otevření. Po rozdělání tuňákové konzervy by se na vás měla „vyvalit“ vůně moře se směsicí olivového oleje. Barva masa nesmí být zahnědlá, ale krásně světle růžová. Maso nesmí obsahovat zbytky kůže, šupin, či zbytek kostiček. Olej má maso zakrývat, ne však v něm zcela plavat.

Z nutričního hlediska již konzerva tak dietní není. Díky kvalitnímu olivovému oleji, do kterého se tuňák nakládá, je však jisté, že konzumace nevede ke zvýšení hladiny cholesterolu, což je také pozitivní zpráva.

Tuňákové maso z konzervy je vhodné k širokému použití jak do salátů, tak do těstovin či rizota. Vykouzlíte z něj tedy jak předkrm, tak hlavní chod i lehkou večeři. V teplé kuchyni pro něj moc místa není. Při tepelné úpravě vás odradí silné aroma rybiny, které není žádoucí.

 

Komentáře k “Vůně moře na talíři”(jeden komentář)

Přidejte komentář