Zelený čaj: cesta ke štíhlejší postavě


O zeleném čaji se v poslední době mluví stále více. Vyzdvihávají se jeho zdraví prospěšné až léčebné účinky i jeho pomoc při hubnutí. Jaká je však skutečnost? Pomůže nám zelený čaj ke štíhlejší postavě?

Pokud doufáte, že si stačí dát denně šálek zeleného čaje a kila budou dolů padat sama, jste na omylu. Zelený čaj takové zázračné účinky nemá (a kdyby měl, jistě by se vykupoval zlatem). Koneckonců takové účinky nemají ani hubnoucí prášky nabízené v reklamách. Na rozdíl od nich vám však zelený čaj rozhodně neublíží a vašemu zdraví skutečně prospěje.

Vyberte kvalitní sypaný čaj

Základem je vybrat kvalitní zelený čaj. Dnes si v supermarketech můžete koupit krabičku porcovaného (pytlíčkového) čaje doslova za pár korun. Nicméně takové čaje obsahují jen nekvalitní části rostlin, leckdy se jedná jen o odpad, který nemá žádnou hodnotu. Jestli tedy chcete zelený čaj pít především kvůli jeho účinkům, neváhejte sáhnout hlouběji do kapsy a kupte si kvalitní sypaný čaj.

V tom se totiž uchovávají všechny vitamíny i antioxidanty, které jsou součástí prevence rakoviny, zároveň snižuje cholesterol. A především obsahuje polyfenoly, které stimulují tuky pro hubnutí. Avšak pozor – pouze stimulují, samotné hubnutí musíte nastartovat sami. Ale když už si dáte pořádně do těla, můžete si být jistá, že díky nim zhubnete o něco více.

Zelený čaj pijte neslazený

Samozřejmostí je, že zelený čaj se pije neslazený. Hubnoucí účinky tedy můžete očekávat také v tomto směru. Jestliže jste před tím pila sladké limonády nebo čaj s pěti lžičkami cukru, pitím zeleného neslazeného čaje budete rázem přijímat méně kalorií, což logicky vede ke snižování hmotnosti.
Dodržování pravidelného pitného režimu také zabraňuje hladu. A když si zelený sypaný čaj vychladíte a nakrájíte si k němu ovoce, dostanete misku zdravého a chutného mlsání.

Správná příprava zeleného čaje

Aby však zelený čaj měl správné účinky, je potřeba ho správně připravit. Nesprávnou dobou louhování nebo špatnou teplotou vody můžete minerály a vitamíny zničit a ze zeleného čaje uděláte s nadsázkou pouze obarvenou vodu.
Zelený čaj zaléváme vodou o teplotě 70–80 °C (při vyšší prospěšné látky zničíme, při nižší se zase do čaje neuvolní) a necháme louhovat cca 2–3 minuty, delší louhování přinese akorát hořkou chuť a uvolnění tříslovin, které sice v menším množství zdraví prospívají, ale při delším louhování způsobí velmi nahořklou chuť čaje.

Komentáře k “Zelený čaj: cesta ke štíhlejší postavě”(jeden komentář)

Přidejte komentář