Zelí: Dostupné, zdravé a chutné


CabbageV dobách minulých zahrada bez zrajících hlávek zelí nebyla tou pravou vesnickou zahradou. Není tomu ani tak dávno, co se zelí šlapalo a dávalo do sklepů kysat. A dnes? Zelí patří, bohužel, k těm méně oblíbeným zeleninám. Jeho konzumaci jsme „smrskli“ na zadělávanou variantu, bez které se knedlo – vepřo neobjede. Přitom je to veliká škoda. I díky tomuto „kulatému zdraví“ byli naši předkové daleko zdravější.

Vitaminová bomba

Berza, hlavatice, kapusta bílá, hlavatka i pod takovými názvy je hlávkové zelí známé už od starověku. Najdeme v něm vitaminy C, B, E, K, karoten, stopové prvky protirakovinové látky, vápník, minerální látky jako jsou draslík, hořčík, fosfor, železo, selen. Je to až neuvěřitelné, kolik se toho v jedné hlávce dokáže ukrýt.

Zelí léčí

Málo kdo už dnes ví, že obyčejné hlávkové zelí má mnoho léčebných účinků. Ze zelí se dají vytvořit účinné hojivé obkladky, které z postižené pokožky dokáží odvádět hnis a toxické látky. Díky obsahu síry v listech jsou zelné obklady nadmíru účinné. Použít je můžete při kloubních a revmatických onemocněních, podporují prokrvení tkání, dezinfikují a tlumí záněty. Zelné listy pomáhají při hojení pohmožděnin, puchýřů a komářích štípanců.

A jak si takový zábal připravit?

Zelné listy důkladně omyjte a zlehka osušte. Nožem vyřízněte tlusté středové žíly. Takto připravené listy rozložte na čisté plátno a přejíždějte po nich s válečkem, až z listů začne vytékat šťáva. V parní lázni lehce zahřejte a hotovo. Pak už stačí obklad jen přiložit na postižené místo alespoň po dobu jedné hodiny. Po odstranění obkladu kůži umyjte.

Potřebujete-li ošetřit štípanec nebo puchýř, natrhejte listy na kousky a rozdrťte. Kašičku přiložte na štípanec a přikryjte alespoň na 10min. gázou. Kašičku přikládejte alespoň dvakrát denně.

Zelí chutná

Přestože je zelí zdravé, v jeho syrové podobě si na něm pochutnává minimum lidí. Je pravda, že díky poměrně vysokému obsahu celulózy je hůře stravitelné. Horší stravitelnost omezíte tím, že zelí krátce povaříte, nejlépe v páře. Pokud po zelí trpíte plynatostí, smíchejte si ho s kmínem nebo fenyklem. Kvašené zelí zklidní i rozbolavělý žaludek.

Pokud budete často konzumovat zelí, máte zajištěnou prevenci proti hypertenzi, kardiovaskulárním chorobám, rakovinových onemocnění, diabetu, žaludečním vředům a činnosti ledvin. Jíst zelí se zkrátka vyplatí. V období chřipkových onemocnění navíc chrání organismus proti virům a funguje i jako takový životabudič.

Rychlokvašené zelí si můžete udělat snadno doma. Stačí, když hlávku zelí omyjete a nakrouháte. Na dno hrnce rozdrobte jeden klasický krajíc chleba a to včetně kůrky, zasypte jednou vrchovatou lžící krystalového cukru a přidejte nastrouhaný brambor, zasypte vrstvou zelí, osolte, opepřete a okmínujte, vrstvy opakujte, pořádně upěchujte a přelijte převařenou vodou. Stačí nechat kvasit tři dny a zdravou a chutnou pochoutku máte stále při ruce.

Pokud maminky v těhotenství trpí pálením žáhy, pomůže jim více než pastilky z lékárny právě pravidelné pojídání rychlokvašeného nebo kysaného zelí, které zmírňuje pálení žáhy.

Zelí vám bude chutnat i v podobě salátu hlávku zelí (je jedno jestli červeného nebo bílého) najemno nakrouhejte (s robotem raz dva hotovo), přidejte najemno nastrouhanou mrkev, můžete i křen, osolte, opepřete, přidejte lžičku octa a oleje. Nehte alespoň hodinu v lednici odpočinout, aby salát pustil šťávu. Salátek ze zelí se skvěle hodí k masitým pokrmům.

Přidejte komentář